fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Optimismen spirar i handeln – men matbutikerna är mer försiktiga

Publicerad: 17 maj 2021, 05:23

Karin Johansson, vd, Svensk Handel. Foto: Pressbild

Optimismen stiger kraftigt bland butikshandlarna i takt med att fler svenskar vaccineras. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. Det är framför allt de verksamma inom sällanköpshandeln som vädrar morgonluft, inom dagligvaruhandeln är handlarna mer återhållsamma.


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I takt med att fler svenskar vaccineras så ökar optimismen i handeln. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel.

Det är framför allt i butikshandel, där många handlare varit väldigt utsatta under pandemin, som man ser ljusare på framtiden. 

Den så kallade Framtidsindikatorn för stiger med fyra enheter till 99,5 för maj månad. 

Det är framför allt inom sällanköpshandel som optimismen spirar. Indikatorn stiger med 7,2 enheter och hamnar på 101,9, vilket är över neutralt värde på 100.

– Svenska handlare har kämpat oförtrutet i över ett års tid. Därför är det mycket glädjande att vi nu ser att den vaccinerade befolkningen återvänder till sällanköpsvaruhandeln, som tror på bättre tider under kommande sommarmånader och för första gången på flera år ser positivt på framtiden, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Inom dagligvaruhandeln ökar indexet med 0,9 enheter till 97,2. 

Inom e-handlen är optimismen fortsatt stor. Framtidsindikatorn är emellertid 0,8 enheter lägre än förra månaden och  landar på 116,3. 

– Pandemin har fört med sig att allt fler svenskar allt längre upp i åldrarna introducerats till näthandel och månadens Handelsbarometer indikerar att e-handlare tror att de nya kunderna är här för att stanna. Att optimismen minskar något var väntat, då allt fler känner sig trygga med att besöka fysiska butiker igen, säger Karin Johansson.

Inom partihandlen ökar index med 9,5 enheter till 108,5. 

– Vi ser att partihandlare ser ljust på framtiden både vad det gäller försäljning, antal anställda och lönsamhet. Vi hoppas nu att denna optimism håller i sig, säger Karin Johansson.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev