tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Ökad pessimism bland handlarna när kostnaderna skenar: ”Inte särskilt överraskade”

Publicerad: 25 oktober 2022, 05:46

Foto: Getty Images

Pessimismen växer i handeln, visar Handelsbarometern från Svensk Handel. Samtidigt som inflationen stiger och elpriserna ökar så oroar sig handlarna för höjda hyror. ”Vi kan inte säga att vi är särskilt överraskade över månadens siffror”, säger vd Sofia Larsen.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Framtidsindikatorn för butikshandeln, som sammanfattar handlarnas tro på framtida försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna, sjunker med 6,4 enheter från september till ett index på 73,7. Det visar Handelsbarometern. Neutralt värde är 100. 

– Butikshandeln dras nu inte bara med faktumet att konsumenterna håller hårdare i plånboken, utan också med skenande elkostnader och en oro för att hyreshöjningar på tio procent ska drivas igenom, säger Sofia Larsen. 

LÄS OCKSÅ: Hyreschock väntar matbutikerna vid årsskiftet: ”Detta kan slå ut företag”

Inom sällanköpsvaruhandeln är index 6,2 enheter lägre är förra månaden till ett index på 74,6. Inom dagligvaruhandeln är det 6,2 enheter lägre och landar på 74,6. 

Även inom e-handeln ökar pessimismen. Framtidsindikatorn är 80,3 för augusti, vilket är 6,2 enheter lägre än i september. 

– Liksom i andra branscher ser vi nu att kundernas mer försiktiga köpbeteende slår hårt även mot e-handeln. För e-handeln påverkar dessutom den större, och mer normala, konkurrensen från fysiska butiker i år. En majoritet av e-handlarna tror på en försämring kommande tre månader, vilket innebär att de tuffa tiderna tyvärr ser ut att fortsätta, säger Sofia Larsen.

LÄS OCKSÅ: Regeringens utlovade elpristak dröjer – dråpslag för drabbade butiker: ”Förödande”

För partihandeln sjunker index med 2,6 enheter till 76,7. 

– Vi hoppas att den nya regeringen går från ord till handling och snabbt implementerar insatser som mildrar de höga elkostnaderna som slår hårt även mot partihandeln, säger Sofia Larsen.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev