Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Nya siffror från SCB visar på rejält ökad omsättning för dagligvaruhandeln

Publicerad: 28 juli 2022, 07:16

Omsättningen för dagligvaruhandeln mätt i löpande priser ökade med 10,2 procent i juni 2022 jämfört med juni 2021, enligt SCB.

Foto: Monika Nilsson Lysell

Precis som i maj fortsätter detaljhandelns försäljningsvolym minska. SCB:s siffror för juni visar på ett större tapp för sällanköpsvaruhandeln, medan dagligvaruhandeln ökar.

Ämnen i artikeln:

Sällanköpsvaror

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Jämfört med maj, så minskade hela detaljhandelns försäljningsvolym med 1,2 procent i juni.  När SCB tittar på sällanköpsvaruhandel respektive dagligvaruhandel var för sig, ser man att sällanköpsvaruhandeln minskat 2,0 procent medan dagligvaruhandeln ökat med 1,4 procent. Detta är kalenderkorrigerade och säsongsrensade tal. 

När SCB jämför juni 2022 med juni 2021 har detaljhandelns försäljningsvolym minskat med 3,6 procent. Sällanköpsvaruhandeln minskade med 5,7 procent och dagligvaruhandeln med 0,3 procent.

Omsättningen för detaljhandeln, mätt i löpande priser, ökade med 2,5 procent i juni 2022 jämfört med juni 2021. Medan sällanköpsvaruhandeln minskade med 1,5 procent ökade dagligvaruhandeln ökade med 10,2 procent. I maj 2022 ökade omsättningen för dagligvaruhandeln med 8,9 procent. 

Fotnot: Siffrorna för dagligvaruhandeln är exklusive Systembolaget. 

LÄS MER: Kampanjvaror och lunchmat kan rädda butikerna när hushållens köpkraft urholkas 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev