torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Med hot om tuffare restriktioner sjunker optimismen ute i butikerna: ”Givetvis ett orosmoln”

Publicerad: 16 december 2021, 07:00

Optimismen i handeln sjunker inför hot om nya restriktioner.

Foto: Susan Berzelius

Optimismen sjunker i handeln när hotet om nya restriktioner hänger i luften. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. ”Osäkerheten kring pandemin är givetvis ett orosmoln”, säger vd Karin Johansson.

Ämnen i artikeln:

Corona

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Optimismen i handeln sjunker i december, visar Handelsbarometern. 

– Vi befinner oss mitt i den så viktiga julhandeln och för många företag är perioden avgörande för att få verksamheten att gå runt efter en tuff tid bakom oss. Osäkerheten kring pandemin och nya restriktioner hänger givetvis som ett orosmoln över branschen, säger Karin Johansson i en kommentar. 

Framtidsindikatorn i december sjunker med 5,2 enheter till ett index på 101,1. Det är fortfarande över neutralt värde på 100 men lägre än den optimism som synts i barometern de senaste månaderna.

Det är framför allt inom sällanköpsvaruhandeln som handlarna är mer pessimistiska. Där sjunker framtidsindikatorn med 6,8 enheter till ett index på 102. Index för dagligvaruhandeln landar på 100,1 vilket är 3,5 enheter lägre än vid förra mätningen. 

Framtidsindikatorn i december sjunker med 5,2 enheter till ett index på 101,1. Det är fortfarande över neutralt värde på 100 men lägre än de optimism som synts i barometern de senaste månaderna. 

Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Inom e-handeln ser handlarna ljusare på framtiden. Index sjunker i och för sig med 0,6 enheter i december men framtidsindikatorn på 115,2 är en bra bit över neutralt värde. 

– Trots att e-handeln gick rekordstarkt förra julen talar allt för att försäljningen via nätet kommer att fortsätta att växa. Pandemin har förändrat våra köpbeteenden i grunden, säger Karin Johansson.

Framtidsindikatorn

Framtidsindikatorn är ett sammanfattande mått på företagens tro på de kommande tre månadernas försäljning, anställningsvilja och lönsamhet. Neutralt värde för indexet är 100.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev