måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Matbutikerna mer optimistiska när den viktiga julhandeln närmar sig: ”Stark avslutning”

Publicerad: 18 oktober 2021, 05:44

Karin Johansson, vd för Svensk Handle.

Optimismen i handeln är fortsatt stor inför årets högsäsong, det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. ”Det är nu helt avgörande att det blir en stark julhandel”, säger vd Karin Johansson.


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Även om Framtidsindikatorn för butikshandeln sjunker med 1,5 enheter i oktober till ett index på 104,9 ligger det fortfarande en bra bit över neutralt värde på 100 och högre ändå det gjorde motsvarande period 2019. 

– Efter en smärtsam pandemi som tömt besparingarna för många handlare är det nu helt avgörande att det blir en stark julhandel. Trots oro kring fraktproblemen tror handlarna på en stark avslutning på ett turbulent år, det är givetvis ett viktigt och glädjande besked, säger Karin Johansson. 

Det är bland handlare i sällanköpshandel som optimismen sjunker något. Index är 3,7 enheter lägre än i september och landar på 106,5. Bland dagligvaruhandlarna stiger det med 0,7 enheter till 103,3. 

Optimismen inom e-handeln stiger inför Black Friday och julhandeln. Index landar på 113. 

– E-handeln gick oerhört starkt under pandemin och tillväxten har fortsatt. När vi nu återgår till mer av ett normalläge frågar sig alla hur konsumtionsmönstren kommer att ta form. Det råder inga tvivel om att e-handlarna tror på fortsatt stark försäljning, säger Karin Johansson. 

Framtidsindikatorn för partihandeln landar på 108,5 för oktober vilket är 1,1 enheter lägre än i oktober. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev