onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Matbutikerna har räddat cityhandeln från att tappa mer under pandemin

Publicerad: 29 september 2021, 06:22

Dagligvaruhandeln var den enda branschen i citykärnorna som visade upp en positiv utveckling under fjolåret.

Foto: Pontus Edman

Omsättningen i de svenska stadskärnorna minskade kraftigt under 2020 jämfört med 2019. Det visar årets Cityindex. Värst var det för storstäderna medan mindre städer klarade sig bäst. Den enda branschen med positiv omsättningsutveckling i stadskärnorna var dagligvaruhandeln.

Ämnen i artikeln:

Corona

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


2020 var ett tufft år för alla branscher i stadskärnorna, och den totala omsättningen av de kartlagda verksamheterna minskade med 17 procent jämfört med 2019.

Detta enligt Cityindex som jämför den kommersiella utvecklingen i Sveriges 107 stadskärnor. 

Dagligvaruhandeln står ut som den enda branschen med en positiv utveckling. Hemarbete och restriktioner gjorde att mode, restauranger och kommersiell service såg kraftigt minskad omsättning. Hotell minskade sin omsättning med ungefär hälften.

– Ökad dagligvaruhandel har gjort att de mindre städerna klarat sig bättre, medan effekterna av hotell- och restaurangbranschens omsättningstapp slår hårt mot de större städerna, säger Emma Hernell, vice vd på HUI Research.

Stadskärnans storlek har betydelse. Storstäderna stod för över 70 procent av tappet och en förklaring är deras större utbud av hotell, restaurang och besöksnäring samt kontorsarbetsplatser.

Besöksflödesdata visar å andra sidan att storstädernas stadskärnor har haft snabbast återgång.

- Vi längtar alltid tillbaka till staden. Under pandemiåret följde vi myndigheternas rekommendationer att stanna hemma, men när restriktionerna nu har lättat har vi kommit tillbaka till staden. Det visar på stadskärnans viktiga roll som mötesplats, säger Anna Wiking, näringspolitisk chef Fastighetsägarna Syd.

Cityindex beskriver omsättningsutvecklingen för detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiell service i Sveriges 107 stadskärnor det senaste året. Rapporten är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev