måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Livsmedelsföretagen: Större prisökningar väntar – elkrisen spär på

Publicerad: 6 september 2022, 08:25

Carl Eckerdal. Foto: Press, Lantmännen Lantbruk

Lönsamheten är rekorddålig och elkrisen hotar livsmedelsproducenterna, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev. ”Flera har redan lagt ner verksamheten”, säger chefsekonomen Carl Eckerdal.

Ämnen i artikeln:

PrisförändringLivsmedelsföretagenMatpriser

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Det är bråda tider för Livsmedelsföretagens medlemmar, enligt organisationen senaste konjunkturrapport för perioden maj-juni.

För första gången någonsin noterar man att livsmedelsproducenternas kostnadsökningar för råvaror, förpackningar och transporter når upp i maxvärdet 100 på en indexskala i två kvartal i rad. 

LÄS OCKSÅ: Nödropet – och vreden mot dagligvarujättarna: ”Man vill inte erkänna krisen, det övergår mitt förstånd” 

Även lönsamheten når rekorddåliga nivåer. Räknat i årstakt var värdet för producenternas lönsamhetsutveckling 34 enligt index – sämst sedan mätningarna började.

– Under en valdebatt sa statsministern att de höga matpriserna måste bero på att någon ”skär emellan”. Det var i alla fall inte de svenska livsmedelsproducenterna hon pratade om. Med rekordhöga kostnader och lönsamheten i botten så kämpar företagen för fullt bara för att hålla näsan ovanför ytan. Tyvärr innebär den här utvecklingen att matpriserna kommer att behöva öka ännu mer, säger chefsekonomen Carl Eckerdal i en kommentar.

Att företagens lönsamhet påverkas negativt beror på att dagligvaruhandelns affärsmodeller inte fungerar för kraftiga och långvariga kostnadsökningar, enligt organisationen.

Dessutom tvingas leverantörer i fler fall vänta tre till fem månader innan de får fram sina prisökningar till butikshyllorna, hävdar man.

Samtidigt uppger numera lite mer än hälften av medlemsföretagen att dagligvaruhandeln har blivit snabbare på att hantera prisaviseringar. Motsvarande siffra under första kvartalet var endast 33 procent. 

LÄS OCKSÅ: Så vill politikerna lösa handelns viktigaste valfrågor – parti för parti ger besked om stölder och elräkningar 

Branschorganisationen konstaterar även att elpriserna seglat upp som en brännande fråga för producenterna och att det i dagsläget är svårt att dra några slutsatser om vad prisstegringarna innebär inför vintern.

– Flera producenter har redan lagt ner verksamheten eller stoppat produktionen med hänvisning till elpriset. Den stora frågan är hur länge framför allt små- och medelstora producenter kan hålla ut. Regeringens aviserade högkostnadsskydd kan möjligtvis hjälpa företagen att ta sig igenom vintern, förutsatt att stödet betalas ut snabbt. Men skyddet löser inte de fundamentala brister som präglar dagens svenska elsystem, säger Carl Eckerdal.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev