tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Kaffet har blivit 33 procent dyrare på ett år – när livsmedelspriserna fortsätter att stiga

Publicerad: 13 oktober 2022, 06:28

Både kaffe och bröd steg i pris i september.

Foto: Getty Images

Elpriserna och priserna på livsmedel fortsätter att driva inflationen. I september steg livsmedelspriserna med en procent och totalt KPI ökade med 1,4 procent. Inflationen har nu passerat tio procent.

Ämnen i artikeln:

KPI

SB


Priserna för livsmedel gick upp i september i år till skillnad från samma period förra året då priserna sjönk, liksom de gjorde i september 2020.

– Högre elpriser och högre priser på livsmedel och alkoholfria drycker påverkade inflationen i september, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Allra mest ökade priserna på kaffe, te och kakao (+4,3 procent), bröd (+2,6) och matoljor (+2,3). Endast priserna på fisk (-1,1 procent) och grönsaker (-0,3) minskade under föregående månad. Kaffepriserna har nu ökat med drygt 33 procent på ett år.

Totalt ökade livsmedelspriserna med 1,0 procent medan Konsumentprisindex för september landade på 1,4 procent. Under de senaste tolv månaderna har livsmedelspriserna ökat med 16,3 procent. 

Inflationstakten är nu 10,8 procent. SCB, som levererar statistiken kring priserna, beräknar räntekostnadernas påverkan på inflationstakten till 1,2 procentenheter.

Fotnot: Riksbanken använder sedan 2017 ”konsumentprisindex med fast ränta”, KPIF, för att mäta inflationsmålet. KPI, Konsumentprisindex, är dock fortfarande det mått som SCB använder för att mäta hur mycket det kostar att leva i Sverige. Dessa två siffror kan därför skilja sig åt en aning.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev