söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Inte lika kraftiga prishöjningar i mars: ”Fortfarande en hög takt”

Publicerad: 14 april 2023, 06:48

Priset på fisk var det som ökade mest i mars.

Foto: Getty Images

Inflationstakten bromsar in. I mars var ökningen 10,6 procent jämfört med 12 procent i februari. Livsmedelspriserna ökade totalt med 1,2 procent och återigen noteras för samtliga varugrupper prisökningar.

Ämnen i artikeln:

KPI

SB


De sedan många månader omdiskuterade, och ifrågasatta, matpriserna ökade enligt SCB med 1,2 procent i mars. Det är en lägre ökningstakt än i februari (+2,8 procent) men sett över tolv månader är ökningen fortfarande kraftig, +20,6 procent.

– Tittar vi bakåt i tiden brukar matpriserna i snitt stiga med en halv procent i mars, så det vi ser nu är fortfarande en hög prisökningstakt, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.

– Men den är inte lika hög som den senaste tiden, vilket sänker inflationen något från de höga nivåer vi befinner oss på.

Inflationen enligt Konsumentprisindex (KPI) landade på 0,6 procent i mars och inflationstakten sjunker därmed från 12,0 februari till 10,6 procent i mars.

Precis som i januari noterades prisökningar för samtliga varugrupper i mars. Störst ökningar under föregående månad blev det för fisk (+5,6 procent), sötsaker (+2,6), drycker (+2,1) samt kaffe (+1,8).

Nästa KPI presenteras 15 maj.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev