måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Inflationen sjönk i januari – trots att matpriserna fortsatte att stiga

Publicerad: 20 februari 2023, 07:39

Priserna på fisk steg med 4,9 procent.

Foto: Pontus Edman

Konsumentprisindex, och inflationen, sjönk i januari främst tack vare minskande elpriser. Men livsmedelspriserna steg samtidigt med två procent under den gångna månaden.

Ämnen i artikeln:

MatpriserKPI

SB


LÄS OCKSÅ: Viss ljusning för lägre matpriser – men krigsutvecklingen oroar: ”Inte bra alls”

– Efter ett år av ökningar sjönk inflationstakten och landade på 11,7 procent i januari, en nedgång från december då den var 12,3 procent.

– Elpriserna sjönk med drygt 27 procent i januari vilket bidrog till att inflationstakten minskade från december till januari, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB som varje månad sammanställer siffrorna.

Men livsmedelspriserna steg under perioden med två procent och samtliga varugrupper redovisar prisökningar där fisk (+4,9 procent), kaffe och te (+4,8), olja (+4,5) och sötsaker (4,0) sticker ut med ovanligt kraftiga prisökningar.

Även grönsaker, mejerivaror och ägg ökade kraftigt i pris.

Men trots de stigande livsmedelspriserna minskade KPI med 1,1 procent från december till januari, just på grund av de minskande energipriserna.

Under motsvarande månad föregående år sjönk priserna med 0,5 procent. Totalt har livsmedelspriserna har ökat med 20,4 procent under det senaste året.

Nästa KPI presenteras den 15 mars.

LÄS OKCSÅ: Våldsamma prisökningar – ny kedja i topp: "Chockad"

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev