tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Ica fortsatt mest empatiskt – men konkurrenterna flåsar jätten i nacken

Publicerad: 1 februari 2022, 12:00

Ica rankas högst i Kundemaptiindex. Foto: Jessica Gow/TT

Ica är fortsatt det mest empatiska varumärket i dagligvaruhandeln. Men övriga aktörer kommer närmare, visar siffror från Kundempatiindex. ”Den generella nivån har höjts”, säger Michael Dahl som står bakom mätningen.

Ämnen i artikeln:

Ica SverigeHemköpCoopWillysCity Gross

Pontus Edman

redaktionen@dagligvarunytt.se


Ja, Ica behåller sin plats på empatitronen. Det står klart sedan siffror från Kundempatiindex offentliggjordes under tisdagen där resultatet bygger på svar från konsumenterna om hur empatiska de tycker att varje företag är.

Men om Ica spelade i en helt egen liga under fjolårets premiärmätning så har försprånget till de övriga aktörerna minskat ordentligt i år.

– Kedjor som Willys, Coop och Hemköp har höjt sig rejält i mätningen, konstaterar Michael Dahl.

Michael Dahl som står bakom Kundempatiindex. Foto: Pressbild

Att Ica ses som det mest empatiska varumärket menar han till stor del beror på marknadsledarens stora framgång med reklamsåpan som nu rullat i över två decennier.

– Ica-stig har skapat en stark identitet åt hela Ica-rörelsen. Det får genomslag i siffrorna. En annan styrka är att de lokala handlarna är nära sina kunder.

I årets mätning, som innefattar de flesta branscher inom handeln, finns fler tydliga trender. Men den generella bilden är att handelns aktörer gör stora framsteg på området.

Topplista – dagligvaruhandelns mest empaiska företag

01.Ica

02.Hemköp

03.Coop

04.Willys

05.City Gross

Källa: Kundemaptiindex

– Vi har levt i en annorlunda värld i och med pandemin och när fjolårets mätning genomfördes var många mitt uppe i en stor omställning. Nu har fler kunnat fokusera på kunden.

I topp totalt sett återfinns flera apotekskedjor.

– Det är en bransch där kunderna verkligen känner sig sedda och omhändertagna. Det har sannolikt att göra med att kundmötet oftast sker en och en och kunder får 100 procents fokus, säger Michael Dahl.

Det här är Empati Grand Prix

■ En årlig resultatbaserad tävling med fokus på kundempati. Den baserar sig på undersökningen Kundempatiindex.  

■ I årets Empati Grand Prix har 4 000 kunder betygsatt cirka 60 ledande varumärken i kategorierna Apotek, Bygg & DIY, Dagligvaruhandel, Hemelektronik, Heminredning, Lågprishandel samt Drivmedel och Telekom.  

■ De som svarat handlar hos och har en relation med de varumärken som de ger omdömen om.  

■ Vid prisutdelningen den 1 februari 2022 tävlade 31 finalister om att stå som vinnare i de åtta kategorierna och om priset som Sveriges mest kundempatiska varumärke.  

■ Empati Grand Prix 2021 arrangeras av Index House tillsammans med kommunikationsbyrån Pool. 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev