tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Handlarnas framtidstro sjunker kraftigt när elpriserna skenar och inflationen stiger

Publicerad: 21 september 2022, 05:59

Framtidstron i dagligvaruhandeln sjunker kraftigt i september, jämfört med augusti. Foto: Fanny Hällegårdh

Handlarna tror på en tuff höst och vinter, visar Handelsbarometern från Svensk Handel. ”Dessutom kommer gårdagens räntebesked från Riksbanken ytterligare att försvaga konsumenternas köpkraft”, säger vd Sofia Larsen.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Butikshandeln deppar inför hösten, visar Handelsbarometern. Framtidsindikatorn, som sammanfattar handlarnas tro på framtida försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna sjunker med 5,7 enheter från augusti månad till ett index på 80. Neutralt värde är 100. 

– Nu ser vi på allvar att konsumenterna håller hårdare i plånboken. Handlarna är pessimistiska när det gäller butikshandeln i stort, men också när det gäller sina egna butiker. Dessutom kommer gårdagens räntebesked från Riksbanken ytterligare att försvaga konsumenternas köpkraft, säger Sofia Larsen. 

Svensk Handel skriver i pressmeddelandet att index är lägre än motsvarande månad under pandemiåret 2020. 

Dagligvaruhandlarna är mer pessimistiska än sällanköpshandlarna. Framtidsindikatorn sjunker med sju enheter till ett index på 79. 

Index för sällanköpshandel landar på 81,1, vilket är 4,4 enheter sämre än förra månaden. 

Även e-handlarnas framtidstro fortsätter att sjunka i september. Index är 1,9 enheter sämre än i augusti och landar på 86,5. 

– Konsumenterna prioriterar hårdare och samtidigt handlar fler än tidigare i fysiska butiker. Det innebär en extra utmaning för e-handeln. Vi ser att hushållens totala konsumtion nu kommer att bromsa in ytterligare, vilket i sin tur får negativa konsekvenser när det gäller möjligheten för handeln att anställa och i förlängningen till att jobb går förlorade. Därför tror vi att bland annat ett tillfälligt slopat amorteringskrav är nödvändigt för att konsumtionsutrymmet inte ska sjunka till botten, säger Sofia Larsen. 

Framtidsindikatorn för partihandeln sjunker med 7,9 enheter till 79,4. Svensk Handel konstaterar i pressmeddelandet index är 30 enheter sämre än motsvarande månad förra året. 

– Partihandeln ser pessimistiskt på branschens försäljning, möjligheterna att anställa samt lönsamheten. Ökade import-, frakt-, produktions- och energipriser i kombination med en vikande efterfrågan skapar stora problem för partihandeln, säger Sofia Larsen. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev