Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Fisken blev mycket dyrare i juli – när matpriserna fortsatte att öka kraftigt

Publicerad: 12 augusti 2022, 06:38

Foto: Daniel Norman

Livsmedelspriserna ökade åter kraftigt i juli, 3,2 procent. Allra mest ökade priserna på matolja, fisk och mejerivaror. Inflationen sjönk dock en aning till 8,5 procent.


Ämnen i artikeln:

Matpriser

I juni var prisökningarna på livsmedel totalt två procent men i juli steg de åter och landade på 3,2 procent i ökning. På ett år har priserna på livsmedel stigit med hela 13,6 procent.

I juli var det priserna på matolja (+8,7 procent), fisk (+6,3) och mejeri och ägg (+5,8) som steg mest. Men priserna på samtliga varugrupper med undantag av frukt steg i juli. Fruktpriserna minskade i stället med 1,6 procent. Bland mejeriprodukterna är det grädde och gräddfilsprodukter som sticker ut med ökningar på 10,4 respektive 8,0 procent. 

I varukategorin grönsaker är det gurka som ökat mest, +41 procent men även potatisen bidrog till prisökningen.

På rullande tolv månader ligger Konsumentprisindex, KPI från SCB, nu på 8,5 procent medan KPI för juli var måttliga 0,1 procent den gångna månaden.

Fotnot: Riksbanken använder sedan 2017 ”konsumentprisindex med fast ränta”, KPIF, för att mäta inflationsmålet. KPI, Konsumentprisindex, är dock fortfarande det mått som SCB, Statistiska Centralbyrån, använder för att mäta hur mycket det kostar att leva i Sverige. Dessa två siffror kan därför skilja sig åt en aning.

Susan Berzelius

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Matpriser

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev