Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Dagligvaruhandeln mot strömmen när det vankas fest – enda delbranschen där framtidstron stiger

Publicerad: 21 juni 2022, 05:50

Under midsommarveckan väntas livsmedelsförsäljningen öka med över en miljard kronor.

Foto: Nadezhda Kharitonova/Getty Images

Situationen i världen gör att det fortsatt är dystra tongångar i handeln, visar Handelsbarometern. I matbutikerna ser man emellertid lite positivare på läget med midsommar runt hörnet. ”Försäljningen ökar med över en miljard kronor under veckan”, säger Svensk Handels vd Sofia Larsen.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Med stigande inflation, leveransproblem och krig i Europa forsätter framtidstron att sjunka i handeln. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. 

Framtidsindikatorn, som sammanfattar handlarnas tro på framtida försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna och med ett neutralt värde på 100, landar på 89 vilket är 0,8 enheter lägre än i maj. 

Det är i sällanköpshandel som handlarna har blivit mer skeptiska. Index sjunker med 4,4 enheter till 88,1. 

Dagligvaruhandeln sticker ut på ett positivt sätt. Index stiger med 2,7 enheter till 89,9. 

– Midsommar är handelns fjärde viktigaste högtid och livsmedelsförsäljningen ökar med över en miljard kronor under veckan. En betydande majoritet av dagligvaruhandlarna uppmärksammar dagen och hyser hopp till att fler kommer att fira efter två år av inställda midsommarfester säger Sofia Larsen.

Många e-handlare har haft det tufft under våren. Det syns också i Handelsbarometern där framtidstron sjunker till en ny lägsta nivå. Framtidsindikatorn landar på 91,9 vilket är 4,5 enheter lägre än förra månaden. 

– E-handlarnas svaga framtidstro beror både på att man jämför sig med rekordåret 2021 och att konsumenter generellt tvingas hålla hårdare i plånboken. Man gynnas inte heller av att den fysiska handeln nu åter kommit i gång efter mer än två år av pandemi, säger Sofia Larsen.

Partihandeln är den del av handeln som har det tuffast för tillfället, konstaterar Sofia Larsen. Index sjunker med 5,9 enheter till 86,6. 

– Ett oroligt omvärldsläge i kombination med höga fraktkostnader, leveransförseningar, kronförsvagning och prishöjningar på diesel och bensin påverkar partihandlarna negativt säger hon. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev