lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Index

Aldrig har framtidstron varit så låg – under så lång tid: ”Måste inse vad som står på spel”

Publicerad: 28 mars 2023, 06:31

Svensk Handels vd Sofia Larsen.

Foto: Pressbild

För tolfte månaden i rad ser handlarna negativt på framtiden, visar Handelsbarometern från Svensk Handel. ”Vi tvingas konstatera att svenska handlare aldrig tidigare haft en så lång period av pessimistiska framtidsutsikter”, säger vd Sofia Larsen.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Den så kallade Framtidsindikatorn, som sammanväger handlarnas syn på försäljning antalet anställda samt lönsamhet, har ett neutralt värde på 100.

När Svensk Handel nu släpper Handelsbarometern för mars månad visar den att indexet för tolfte månaden i rad hamnar under det neutrala värdet.

– Handeln genomgår en exceptionellt tuff period. Vi tvingas konstatera att svenska handlare aldrig tidigare haft en så lång period av pessimistiska framtidsutsikter. Vi måste ta siffrorna på allvar och inse vad som står på spel. Det finns tyvärr stor risk att vissa handlares livsverk försvinner, och arbetstillfällen med dem, säger Sofia Larsen i en kommentar.

Index för butikshandeln landar på 74,2. Det är visserligen en ökning med 2,3 enheter från föregående månad men fortfarande en bra bit under neutralt värde på 100.

– Hyreschocken som trädde i kraft vid årsskiftet och det faktum att köpkraften sjunkit i botten pressar handeln hårt. Riksbankens räntehöjningar slår nu till med full kraft. Det kommer dessvärre bli värre innan det kan bli bättre, säger Sofia Larsen.

Framtidsindikatorn för dagligvaruhandeln ökar med 2,4 enheter, den för sällanköpshandeln ökar med 2,1 enheter.

Inom e-handeln fortsätter framtidsförväntningarna att sjunka. Index är 4,2 enheter lägre än förra månaden och landar på 77,8.

Även inom partihandeln sjunker framtidstron. Indexet på 77,6 är 6,3 enheter lägre än föregående månad.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev