Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Tvärstopp för nya Stora Coop i Storlien: ”Värst för dem som drabbats av uppsägning”

Publicerad: 11 januari 2021, 07:58

Stora Coop i Storlien är en av flera butiker som ingår i den utbyggda gränshandeln mot Norge. Svenska handelsfastigheter ligger bakom Fjellhandel.

Foto: Helena Lindh

Hyllorna i Stora Coop gapar tomma. När den nya butiken i Storlien slog upp portarna i april förra året var pandemin redan ett faktum. Med stängd gräns mot Norge försvann 97 procent av kunderna över en natt. Följden blev varsel och permitteringar. ”Allt har ställts på stand by”, säger stormarknadschef Henrik Weile.


Ämnen i artikeln:

Corona

Förväntningarna på nya Stora Coop i Storlien var höga. Gränshandeln i västra Jämtland har vuxit stort de senaste tio åren och planerna på en utbyggd handel i Storlien tog sin början redan för tjugo år sedan. 

I första etappen av det nya, 11 000 kvadratmeter stora, handelscentret ryms förutom Coop även Eurocash, Sportringen och en godisbutik. Apotek Hjärtat håller fortsatt stängt. Vid Coops gamla lokaler, på andra sidan om infartsvägen till byn, huserar ett populärt fjällkonditori. 

Visserligen ställdes handelscentrets öppningsfest in, men Stora Coop öppnade som planerat den första april. 

– Vi hade fyllt butiken, berättar Henrik Weile medan han visar runt i de nya, fräscha lokalerna med skyltar på norska. 

Henrik Weile, stormarknadschef, hade sett fram emot att visa nya Stora Coop i Storlien, men vid invigningen i början av april hade gränsen mot Norge redan varit stängd i ett par veckor. Därmed har 97 procent av kundunderlaget gått förlorat.

Foto: Helena Lindh

I dag är det tomt på många hyllor och i kyldiskar. Butiken tar endast in de varor som lokalbefolkningen och den modesta skaran svenska turister kan tänkas behöva. Merparten av invigningssortimentet skickades till andra stormarknader inom Coop Nord, medan en del reades ut och annat fick kastas. 

– Det har så klart blivit mer svinn med de varor vi behövt slänga.

Med bara två kilometer till den norska gränsen består kundkretsen under normala år nästan uteslutande av norrmän. Den lilla gränsbyn är visserligen känd för att det svenska kungaparet brukar fira påsk där, men merparten av stugägarna kommer från Norge.  

– Visst har det kommit in enstaka norrmän och handlat under året, men jag kan inte avgöra om de sätter sig i karantän i stugorna sen. Kommer man med en påse som det står Coop på, så får man problem att förklara det vid gränsövergången, säger Henrik Weile. 

Coop Nord hade rekryterat medarbetare från både närområdet och från andra håll i Sverige för att bemanna den nya butiken. Byggbolaget bakom handelscentret planerade för fler hyresrätter och Åre kommun öppnar nu i början av året en ny förskola i byn, som endast har omkring 60 bofasta invånare.

Det stod tidigt klart att Stora Coop behövde korttidspermittera personal och varsla nästan hälften av de cirka 40 anställda. De sist uppsagda slutade vid årsskiftet.

Hyllorna är tomma i väntan på norrmännen. I dagsläget tar butiken i Storlien endast in de varor som behövs för lokalbefolkningen och de relativt få svenska turister som besöker området.

Foto: Helena Lindh

– Det som gör mest ont är personaldelen, att folk varit tvungna att gå. Vi hade drömt om en ny stor butik där vi fick visa vilken kapacitet vi har, men det är värst för dem som drabbats av uppsägning, säger Henrik Weile. 

Förhoppningarna på 2021 är ändå höga. De norska kunderna hör av sig och väntar på att få komma över gränsen för att handla. Visserligen sänker Norge skatten på tobak, godis och alkohol, men stormarknadschefen i Storlien ser fortsatta förutsättningar för stor gränshandel. Närmast väntar han på vaccinet. 

– Jag tror att det dröjer innan gränsen öppnas permanent, men vi ser ljuset i en lång tunnel, säger Henrik Weile. 

Stora Coop, Storlien

Butikschef: Henrik Weile

Butiksyta: 3 000 kvadratmeter

Antal tjänster: 20 (efter uppsägningar)

Antal kassor: 10

Antal artiklar: Cirka 4 000 (normalt 8 000)

Övrigt: Ombud för Systembolaget, DHL, Postnord, Apoteket, delvis Svenska Spel (trisslotter).

Öppettider: Vardagar 10–18, lördagar 11–15, söndagar stängt (normala öppettider 8–21 alla dagar)

 

Helena Lindh

reporter

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News