lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

”Tajmingen kunde knappast vara sämre” – vd:arna i gemensam protest mot lag mot bluffreor

Publicerad: 20 april 2022, 11:57

Kedjorna har två krav: att alla livsmedel undantas från kravet om att informera om tidigare pris, och att man i lagtexten ändrar näringsidkare till försäljningsställe. ”Med dessa justeringar upprätthålls fortfarande intentionen att stoppa bluffreor, utan att skapa nya problem i handeln med livsmedel.”

Axfood, City Gross, Coop, Ica och Lidl gör gemensam sak för att stoppa ett lagförslag, som är tänkt att börja gälla redan i sommar. ”Lagändringen medför kort sagt ökade kostnader, i en tid då kostnadstrycket redan är högt” skriver kedjornas vd:ar i en gemensam debattartikel.

Ämnen i artikeln:

AxfoodIca SverigeCoopLidlCity Gross

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


När en matbutik rear ut matvaror, måste de snart även ange det lägsta pris varan haft de senaste 30 dagarna. Förändringen är en konsekvens av en lagändring regeringen föreslog i mars. 

Syftet är att modernisera konsumentskyddet, och förhindra så kallade bluffreor där butiker kortvarigt höjer priset för att kunna annonsera om stora prissänkningar. 

”Tajmingen på regeringens förslag kunde knappast vara sämre” skriver Klas Balkow, vd Axfood, Anders Wennerberg, vd City Gross, Marie Nygren, vd Coop Sverige, Johan Augustsson, vd Lidl Sverige och Anders Svensson, vd ICA Sverige i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet

Läs mer: Livsmedelstopparnas protest får stöd: ”Att rea ut en vitvara är något helt annat” 

De menar att regelverkets otydlighet blir en extra börda för mataffärer som redan är i ett pressat läge på grund av höjda drivmedels- och elkostnader samt kriget i Ukraina.

”Skulle regeringens proposition antas i dess nuvarande form, får Sverige en lag som innebär ökad administration och ökade kostnader för handeln med livsmedel, och som beskär matbutikernas möjlighet till egen prissättning på livsmedel med följden att den priskonkurrens som kampanjerbjudanden utgör kommer att minska i omfattning” skriver kedjornas företrädare. 

De hoppas nu att lagförslaget justeras av politikerna i civilutskottet, innan beslut i ärendet fattas i maj. 

Läs mer: Tillträdesförbud räcker inte – nu åtalas förbrytare som fortsätter bråka: ”Tydlig påföljd är A och O” 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev