söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Sveriges Konsumenter: Matbutikerna också ansvariga för tappad ekoförsäljning

Publicerad: 17 april 2023, 12:00

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

Foto: Pressbild

Det är inte bara ett minskat intresse från konsumenterna som gör att försäljningen av ekologiskt sjunker, det menar Sveriges Konsumenter. Handeln har också ett ansvar enligt organisationen.

Ämnen i artikeln:

Ekologiskt

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Ekoförsäljningen viker kraftigt – här är Kravs uppmaning till branschen

Försäljningen av ekologiska varor har minskat. Ofta lyfts ett minskat intresse från konsumenterna fram som en förklaring, en bild som inte stämmer helt överens med verkligheten enligt Sveriges Konsumenter.

I en undersökning har organisationen tittat närmare på matbutikernas agerande. Granskningen visar att de spelar en avgörande roll till försäljningstappet.

– Genom att jämföra handelns kampanjer med faktisk försäljning sedan 2014 har vi kunnat se att försäljningskurvorna följer kampanjerna, med lite eftersläpning. Antalet ekokampanjer nådde sin kulmen 2017, men 2022 hade de minskat med mer än hälften, till skillnad från kampanjer generellt där vi inte ser någon skillnad. Det är klart att det påverkar försäljningen, säger projektsamordnare Hillevi Persson i en kommentar.

Med färre kampanjer har fokus i stället hamnat på svenskproducerat.

Sveriges Konsumenter menar att prisskillnaden mellan ekologiskt och konventionellt odlad mat är mindre nu än tidigare,

– Ekologiskt och prisvärt måste inte vara en motsättning. Det finns livsmedel som är både ekologiska och svenskodlade och där priserna ligger nära dem för konventionellt odlad mat, säger generalsekreterare Jan Bertoft.

Nu vill organisationen att matbutikerna agerar för att lyfta det ekologiska sortimentet.

– Handeln kan aktivt göra ekologiska produkter mer synliga i såväl butikerna som i kampanjerna. De kan också se över sina marginaler; kanske går det att sänka marginalerna på ekologiskt och höja på andra varor i stället? Att inte göra något alls är också en aktiv handling, säger Jan Bertoft.

LÄS OCKSÅ: Så slår raset för ekologiskt mot bönder och butiker: ”Volymtapp vi aldrig sett tidigare”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev