måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Svensk Handel: Nästan var tredje konsument ska dra ned på julmaten

Publicerad: 13 december 2022, 07:17

Foto: Getty Images

76 procent av handlarna uppger att julen är viktig för försäljningen, det visar Svensk Handels julrapport. Allra viktigast är den för dagligvaruhandeln.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– Att julhandeln blir allt viktigare beror till mångt och mycket på att handlare under denna period hoppas på en god omsättning, vilket behövs inför de första månaderna på det kommande året som vi av erfarenhet ofta är svagare handelsmånader. Många handelsföretag är alltså beroende av en bra julhandel, säger Svensk handels vd Sofia Larsen. 

76 procent av handlarna uppger att handeln är viktig för försäljningen. Allra mest betyder den för dagligvaruhandeln. 91 procent anser att den är viktig, vilket ska jämföras med 89 procent i fjol. 

Däremot kommer många konsumenter att hålla hårdare i plånboken i år. 29 procent av dem som deltagit i Svensk Handels undersökning uppger att de kommer att handla mindre mat i år. 57 procent kommer emellertid att ligga på samma nivå som tidigare år medan åtta procent kommer att handla mindre mat. 

– Många handlare vittnar om oerhört tuffa tider just nu. Elpriser som skjuter i höjden och kommande hyresökningar skapar en stor oro. Den julhandel vi nu befinner oss i är därför i år särskilt viktig. Vi hoppas nu på en god jul för landets alla handlare, säger Sofia Larsen. 

Julmaten har ändå en stor betydelse för svenskarna. 55 procent uppger att det är viktgast för att det ska bli en ”riktig jul”. Bara vänner och familj rankas högre (65 procent). Här var fler svarsalternativ möjliga. 

Det säljs mer choklad och desertost inför jul

Förra året ökade dagligvaruhandelns försäljning med 19 procent veckan innan jul, jämfört med en vanlig vecka. Här är de åtta produkter som ökade mest i försäljning mätt i kronor:
✓ Chokladkonfektyr
✓ Dessertost
✓ Fisk och skaldjur
✓ Julskinka
✓ Konserverad fisk och skaldjur
✓ Majonnässallader
✓ Nötter
✓ Sylta

Källa: NielsenIQ 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev