onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Storsatsningen kom av sig – men nu börjar gränsbutiken skala upp igen

Publicerad: 9 juni 2021, 11:11

Bild 1/2  Henrik Weide, stormarknadschef på Stora Coop i Storlien är glad över att snart välkomna de norska kunderna igen. Foto: Helena Lindh

I takt med att smittspridningen minskar i Sverige och vaccinationerna ökar i Norge ökar också hoppet för gränshandeln. Stora Coop i Storlien söker nu nya medarbetare för att vara förberedda när de norska kunderna återvänder.

Ämnen i artikeln:

Coop NordCoopCorona

SB

Susan Berzelius

redaktionen@dagligvarunytt.se


LÄS MER: Tvärstopp för nya Stora Coop i Storlien: ”Värst för dem som drabbats av uppsägning” 

Det var i april förra året som Stora Coop i Storlien premiäröppnade. Men det skedde i skuggan av en utbredande pandemi och ganska snart fick Coop Nords stora satsning i Jämtland permittera och så småningom till och med säga upp medarbetare. 

Sedan dess har stormarknaden gått på sparlåga. Men med ökande vaccinationsgrad i grannlandet och minskande smittspridning i Sverige ser nu butikschef Henrik Weide ljuset i tunneln.

– Vi vet att så många som 90 000 invånare i Tröndelag, som är den del av Norge som ligger närmast oss, är vaccinerade. Dessutom är smittspridningen här i Jämtland-Härjedalen halverad på bara några veckor. Det ser verkligen ljusare ut än på länge och vi känner en spirande optimism, säger Henrik Weide.

17 av de ursprungliga 40 medarbetarna i Stora Coop permitterades och/eller sas upp förra året. Nu söker man tolv nya medarbetare för att så sakta starta upp maskineriet igen.

– Jag vet att en handfull av de tidigare medarbetarna är intresserade av att komma tillbaka så vi behöver ett dussintal nya. 

Exakt när de stora kundströmmarna kan tänkas återvända kan Henrik Weide bara spekulera i men redan nu på fredags ryktas det om att det norska coronapasset kan vara på väg att bli klart.

– Gränsen har ju aldrig varit stängd för norrmännen. Problemet har ju varit de tuffa karantänsreglerna när de återvänder, säger Henrik Weide.

Stora Coop i Storlien, och för all del även alla kollegor längs gränsen, ser nu fram emot att berörda svenska län ska ”gulmarkeras”, det vill säga att smittspridningen ska vara nere på 25 per 100 000 invånare så att de norska begränsningarna minskas ytterligare.

Nu rullar dock så sakta maskineriet i gång i butiken i Storlien.

– Vi prioriterar att få hem de varor som vi vet är mest eftertraktade av våra norska kunder. Men att få butikshyllor och kylar fyllda och alla medarbetare intrimmade igen kommer att ta 2-3 månader, säger Henrik Weide.

 

 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev