lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Stark comeback för krogarna – så hårt kan den slå mot matbutikernas försäljning

Publicerad: 10 september 2021, 06:34

Restaurangernas försäljning har tagit fart och ökade kraftigt i juli. HUI spår att krogarnas comeback kommer att slå mot matbutikerna.

Dagligvaruförsäljningen har skjutit i höjden under pandemin. Men nu sänker HUI prognosen för resten av 2021. ”Restaurangerna gör comeback”, säger analytikern Ola Nevander.

Ämnen i artikeln:

City GrossCoopHemköpIca MaxiIca KvantumIca SupermarketIca NäraLidlLinas matkasseMathemMat.seTempoWillys

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


HUI spådde i sin konjunkturrapport i juni att dagligvaruhandeln (exklusive Systembolaget) skulle växa med två procent i löpande i år och fram till och med juli uppgick omsättningstillväxten till 1,7 procent enligt Svensk Dagligvaruhandels månadsindex.

Nu justerar HUI ned prognosen till 1,5 procent – också i löpande priser.

– Svenskarna har i hög grad återvänt till restaurangerna och under hösten och nästa år väntas en fortsatt hög tillväxt i den branschen, säger Ola Nevander till Dagligvarunytt och refererar till de borttagna restriktioner som regeringen aviserade tidigare i veckan.

Ola Nevander är analytiker på HUI.

Aktuella siffror visar att restaurangernas intäkter lyfte med 22 procent i juli men försäljningen var ändå 14 procent lägre än samma månad 2019.

– Samtidigt har många restauranger gått i konkurs i år vilket gör att de som har överlevt kan ta en större del av efterfrågan och förhoppningsvis snabbt komma på fötter igen. 

Prisutvecklingen i dagligvaruhandeln har varit lägre än väntat och uppgick årets första sju månader till 0,6 procentenheter.

En förklaring är den höga prisutvecklingen och störningarna i världshandeln när coronapandemin slog till förra förra våren.

– I höst väntas prisutvecklingen återigen stiga, säger Ola Nevander.

HUI behåller däremot sin prognos för dagligvaruhandeln år 2022: 2,5 procent i löpande priser och 0,5 procent i fasta priser.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev