Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Räkfusket upprör – nu lovar handeln att märka om

Publicerad: 6 september 2021, 10:42

Färska eller konserverade – det är frågan som inte har ett enkelt svar.

Foto: Oscar Segerström

Är räkorna färska eller inte? Det är frågan som just nu sysselsätter såväl Livsmedelsverket och Fiskbranschens Riksförbund som dagligvaruhandelns aktörer. ”Vi vill vara transparenta mot våra kunder”, säger Hemköps kommunikationschef Elin Jarl i en kommentar.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenLivsmedelsmärkningHemköpCoop Butiker och StormarknaderIca Sverige

Livsmedelsverket har en pågående utredning om fusk med märkning av färska räkor, något som Göteborgs-Posten var först ut med att skriva om i slutet av förra veckan och som flera medier sedan hakat på.

Vad det handlar om är att räkor som har marknadsförs som ”färska” i själva verket kan ha fångats flera veckor tidigare och sedan ha legat i lake med konserveringsmedel, silats och förpackats i tråg med livsmedelsgas.

– Det är helt sjukt, säger statsinspektören Pontus Elvingsson till tidningen och menar att räkor som legat i lake med konserveringsmedel inte borde säljas som färska.

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten säljer grossistföretaget Bröderna Hanssons de konserverade räkorna till bland annat Coop, Ica och Hemköp. Men enligt Ilona Miglavs, utbildnings- och kvalitetsansvarig på fiskgrossisten, är det långt ifrån ensamma i branschen om att göra detta.

– Det görs för att öka hållbarheten. En butik kan köpa tio förpackningar och ha på sitt kyllager, öppna en i taget och sälja i lösvikt, säger hon till tidningen.

När Dagens industri talar med de olika aktörerna uppger Ica att de inte har räkorna i sitt centrala sortiment men att de kan förekomma hos enskilda handlare.

Hos Coop säger man sig inte ha känt till problematiken sedan tidigare men uppger att man nu ska säkerställa en tydlig märkning eller information till konsumenten.

Inom Hemköp kommer man också att märka om sina räkor:

– För att tydliggöra skillnaden för våra kunder kommer vi inte längre att benämna dessa räkor som färska och en ingredienslista ska sätts upp. Vi vill vara transparenta mot våra kunder och på inget sätt vilseleda någon, säger Hemköps kommunikationschef Elin Jarl i en skriftlig kommentar till Di.

Nu har Fiskbranschens Riksförbund gått ut med beskedet att räkor som har behandlats på detta vis inte får lov att marknadsföras som färska.

– Räkor som lagts i lag för att öka hållbarheten är en produkt som har vissa fördelar, däremot är det viktigt att produkten saluförs med rätt märkning, samt att korrekt information tillhandahålls till konsument. Eftersom produkten har sålts över disk på samma sätt som ”färska” räkor är det speciellt viktigt med en tydlig särskiljande märkning, säger Krishan Kent, ordförande för Fiskbranschens Riksförbund i ett pressmeddelande.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev