Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Ny smäll mot gränshandeln: Norge inför tuffare restriktioner – igen

Publicerad: 6 augusti 2021, 10:53

Nytt dråpslag mot gränshandeln. På måndag klassar den norska regeringen återigen flera svenska regioner som röda/oranga i stället för gröna.

Foto: Bengt Andersson

Från och med natten mot måndag inför Norge återigen krav på karantän för resenärer från flera svenska regioner, däribland Värmland. ”Vi har lärt oss att leva med den här osäkerheten”, säger Kai Hänninen, vd för Hypermat i Charlottenberg.

Ämnen i artikeln:

Gränshandel

AR


Glädjen blev kortvarig för gränshandeln. I måndags blev Värmland klassad som grön region, vilket innebar att gränsen mot Norge öppnades på vid gavel för alla – inte bara för dem som är dubbelvaccinerade.

Vad gäller Västra Götaland så har samma sak gällt sedan i början av juli.

Men nu meddelar den norska regeringen att en rad svenska län återigen klassas som röda eller oranga regioner på grund av ökade smittspridning. Norrbotten går från grön till röd medan Östergötland, Värmland och Västra Götaland går från gröna till att bli oranga.

Det innebär även att det återigen blir krav på tio dagars karantän för alla som reser över gränsen, förutom för dem som kan visa att de är dubbelvaccinerade.

För gränshandeln är detta naturligtvis ett stort bakslag.

– Men vi är inte förvånade, vi har ju sett att smittalen har ökat under de senaste dagarna, säger Kai Hänninen på Hypermat.

Under den gångna veckan har både han och kollegorna i Värmland sett hur gränshandeln ökat stadigt jämfört med tidigare veckor i sommar. 

– Det har även varit väldigt mycket bilköer vid gränsen. På sociala medier är detta det enda folk frågar: ”Hur ser det ut med bilköerna i dag?” 

Hur känns dagens besked nu då?

– Vi har lärt oss leva med detta. Och det blir ju inte lika illa som det var när det var som värst. Det är trots allt väldigt många norrmän som är fullvaccinerade. Den största skillnaden för dem är att de nu slipper sitta i bilkö när de ska handla, säger Kai Hänninen.

På Eurocash i Strömstad har man haft en väldigt bra försäljningsökning den här sommaren jämfört med förra året, tack vare att norrmännen återigen kunnat handla.

– Men ovissheten om hur mycket inresereglerna till Norge kommer att påverka försäljningen nu är en stor utmaning, säger butikschefen Daniel Björktegen.

Grön, röd eller orange?

Att gå från grön region till orange/röd region betyder att det under den senaste 14-dagarsperioden varit över 50 fall av covid per 100 000 invånare, och/eller att över fyra procent av testsvaren i regionen är positiva.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev