Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Ny rapport om gränshandeln slår larm: ”För många har 95 procent av försäljningen försvunnit”

Publicerad: 31 mars 2021, 10:29

I dag är det glest på parkeringen vid vanligtvis välbesökta Charlottenbergs shoppingcentrum.

Den norska gränshandeln omsatte nära 28 miljarder och skapade 7 200 jobb, innan pandemin sig till. Det framgår av en ny rapport från HUI som visar gränshandelns betydelse – och slår larm om dagsläget.


Den norska gränshandeln var glödhet innan pandemin. Mellan år 2017 och 2019 ökade norrmännens gränshandelskonsumtion med 2,3 miljarder kronor. 

Det visar rapporten ”Norsk konsumtion i svensk detaljhandel och dess bidrag till svensk ekonomi” som HUI Research tagit fram på uppdrag av Region Värmland, Västra Götalandsregionen och Svensk Handel.

Men pandemin har slagit stenhårt mot försäljningen – under 2020 tappade gränshandeln 87,5 procent, enligt Statistisk sentralbyrå, Norges motsvarighet till SCB. Detta trots att pandemin slog till först i mars.

Enbart i Värmland omsatte gränshandeln 6,1 miljarder och i Eda kommun, där Charlottenberg shoppingcentrum ligger, arbetar var fjärde person inom detaljhandeln. 

– Coronapandemin har på ett smärtsamt vis påmint oss om hur viktig gränshandeln är, inte bara för handeln utan för hela lokalsamhällen. Det står stora ekonomiska och sociala värden på spel. Gränshandeln försvann över en natt och läget är allvarligt,säger Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Region Värmland.

 

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev