Försäljning
Norsk miljardnota för dagligvaror i Sverige
Publicerad: 4 september 2023, 07:30
Foto: Urpo A. Tarnanen/IBL Bildbyr
Norrmännen handlade dagligvaror för nästan två miljarder kronor i Sverige under första halvåret, enligt siffror från SSB.
Ämnen i artikeln:
GränshandelNorrmännen gjorde sammanlagt 2,3 miljoner dagsturer över gränsen till Sverige under årets första sex månader, visar nya siffror från norska statistikmyndigheten SSB.
Sammanlagt spenderades 4,5 miljarder kronor i detaljhandeln, varav cirka två miljarder på dagligvaror.
– Det är inom den här varugruppen som det spenderas klart mest pengar. Det motsvarar ungefär 44 procent av all gränshandel under första halvåret, säger Kristin Aasestad, senior statistiker på SSB.
Snittköpen låg på 1 970 kronor under perioden januari-juni.
LÄS OCKSÅ: Gränshandlaren mot rekordsiffror: ”Otroligt starkt”
SSB har lagt om sin datainsamling rörande gränshandelsstatistiken, efter att myndigheten fått kritik för missvisande siffror. Det innebär att man inte kan göra en jämförelse med samma period i fjol då skillnaderna i underlaget är för stora.
Men myndigheten berättar emellertid om norrmännens svenska köpvanor i mer detalj: Efter dagligvaror var alkohol den mest frekvent köpta varugruppen under det första halvåret, följt av läsk och snus.
Samtidigt som gränshandeln ökar faller den norska detaljhandelsomsättningen oväntat tillbaka i juli, uppger myndigheten vidare.
Och dagligvaruhandeln stod för det största tappet.
– Det är en förvånansvärt kraftig nedgång, men: En del av nedgången kommer av att det var onormalt hög konsumtion i juni, både i volym och värde. Och därmed är nedgången i juli något starkare än man kan förvänta sig, säger dagligvaruexperten Ivar Pettersen till E24.
Mest köpta varugrupperna
Varugruppernas andel av norrmännens inköp under första halvåret 2023.
1. Dagligvaror – 44 procent.
2. Andra varor – 11 procent.
3. Kafé- och restaurangbesök – 10 procent.
4. Vin och sprit – 8 procent.
5. Läsk – 7 procent.
6. Cigaretter och tobak – 6 procent.
7. Snus – 5 procent.
8. Choklad och sötsaker – 4 procent.
Källa: SSB.