onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Lidl växer – och tar marknadsandelar: ”Ökande matpriser gynnar oss”

Publicerad: 17 augusti 2022, 06:32

Lidls Sverigechef Johan Augustsson säger att inflationen gynnat lågpriskedjan. Foto: Pelle Lundberg

Lidl flyttar fram sina positioner ytterligare genom att fortsätta ta marknadsandelar. Det visar det färska bokslutet som Dagens Industri, Di, tagit del av. ”Snabbt ökande matpriser gynnar en utmanare och lågprisspelare som Lidl”, säger Sverigechefen Johan Augustsson till tidningen.

Ämnen i artikeln:

LidlSvensk Dagligvaruhandel

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


På den svenska marknaden ökade lågprisaktören Lidl omsättningen med sju procent under det brutna räkenskapsåret mars–februari. Det rapporterar Di som tagit del av bokslutet som offentliggörs först i slutet av augusti. Den svenska dagligvarumarknaden växte med med knappt en procent under samma period, enligt Svensk Dagligvaruhandel. 

Den höga matprisinflationen, som hittills i år ligger på över 13 procent enligt SCB, lyfts fram som en möjlig förklaring av lågpriskedjans Sverigechef Johan Augustsson. 

– Vi befinner oss i en bransch som styrs av vanor. Men när det händer något, som nu med inflationen, är man mer benägen att ändra sina köpmönster. Eftersom vi är en utmanare med pris i fokus gynnar dagens situation oss. Det ser vi också tydligt i siffrorna för i år, säger han till Di. 

Att Lidls kundstock växte med hela åtta procent jämfört med samma kvartal 2021 enligt siffror från GFK, rapportade Dagligvarunytt om redan i går. 

LÄS OCKSÅ: Exklusiva kundsiffror kedja för kedja – här är vinnarna och förlorarna när priserna skenar 

Den starka tillväxten i år och ifjol drivs nästan helt av att Lidl lyckats locka fler kunder till de befintliga butikerna. Den tidigare snabba butiksexpansionen har däremot slagit av på takten. 

– Vi vill öppna sex till åtta butiker per år så takten just nu är för låg. Men det handlar mycket om tillfälligheter som att hitta bra lägen. Idag har vi 203 butiker men ser på sikt en potential att komma upp i 300 butiker, säger Johan Augustsson. 

Bolagets har tillväxt som strategi på den svenska dagligvarumarknaden, så att rörelseförlusten landade på 132 miljoner kronor i fjol var helt enligt plan, uppger Johan Augustsson. 

 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev