lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Kritiserad matprisundersökning visar på stora geografiska skillnader: Västerbotten dyrast

Publicerad: 20 januari 2022, 07:26

PRO:s årliga prisundersökning visar på stora geografiska skillnader. Foto: Anneli Nygårds

PRO:s, ofta hårt kritiserade, matprisundersökning fyller 30 år i år. I år visar den på prisskillnader på närmare 30 procent. Dyrast, i snitt, är kassen i Västerbotten. Även i år har pensionärsorganisationen kartlagt priserna för mat online.

Ämnen i artikeln:

Undersökningar

SB


Pensionärernas riksorganisation, PRO, har kartlagt matpriserna i 30 år. Undersökningen har genom åren fått mycket kritik för bland annat sin metodik: Att ha jämfört ”äpplen med päron”, EMV med märkesledare och för att undersökningen genomförs på olika sätt i olika delar av landet.

– Att ha koll på matpriserna är lika aktuellt i dag som för 30 år sen med tanke på förväntade prishöjningar på livsmedel och många pensionärers låga pensioner, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO. Undersökningens syfte är förutom att pressa priserna även att skapa en prismedvetenhet hos svenska folket.

Årets undersökning består av tre delar – dels butiksundersökningen som närmare tusen PRO-medlemmar från olika delar av landet har genomfört. Priserna för att handla mat på nätet redovisas för såväl hemleverans som upphämtning i butik. Nätprisundersökningen är gjord i samarbete med Nätmat.se.

Förra året genomfördes prisundersökningen enbart digitalt på grund av pandemin men i år har pensionärerna åter varit i farten i de fysiska butikerna.

PRO konstaterar att undersökningen visar fortsatt på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Den billigaste matkassen kostade cirka 811 kronor – och den dyraste nästan 1 050 kronor. En prisskillnad på 29 procent. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Halland med 907 kronor, och högst i Västerbotten med 977 kronor, enligt undersökningen.

Att handla mat på nätet och få den hemlevererad är i genomsnitt åtta procent dyrare än att handla den i butik. Näthandlad mat som hämtas i butik är två procent dyrare.

- Till skillnad från för 30 år sen kan många handla mat på nätet i dag. Även många äldre har börjat göra det trots att det kan bli dyrare. Det är viktigt att vi fortsätter hålla koll på priserna även där, säger Christina Tallberg.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev