Få hela storyn
Starta din prenumeration
Försäljning
Publicerad: 20 januari 2022, 07:26
PRO:s årliga prisundersökning visar på stora geografiska skillnader.
Foto: Anneli Nygårds
PRO:s, ofta hårt kritiserade, matprisundersökning fyller 30 år i år. I år visar den på prisskillnader på närmare 30 procent. Dyrast, i snitt, är kassen i Västerbotten. Även i år har pensionärsorganisationen kartlagt priserna för mat online.
Ämnen i artikeln:
UndersökningarPensionärernas riksorganisation, PRO, har kartlagt matpriserna i 30 år. Undersökningen har genom åren fått mycket kritik för bland annat sin metodik: Att ha jämfört ”äpplen med päron”, EMV med märkesledare och för att undersökningen genomförs på olika sätt i olika delar av landet.
– Att ha koll på matpriserna är lika aktuellt i dag som för 30 år sen med tanke på förväntade prishöjningar på livsmedel och många pensionärers låga pensioner, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO. Undersökningens syfte är förutom att pressa priserna även att skapa en prismedvetenhet hos svenska folket.
Årets undersökning består av tre delar – dels butiksundersökningen som närmare tusen PRO-medlemmar från olika delar av landet har genomfört. Priserna för att handla mat på nätet redovisas för såväl hemleverans som upphämtning i butik. Nätprisundersökningen är gjord i samarbete med Nätmat.se.
Förra året genomfördes prisundersökningen enbart digitalt på grund av pandemin men i år har pensionärerna åter varit i farten i de fysiska butikerna.
PRO konstaterar att undersökningen visar fortsatt på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Den billigaste matkassen kostade cirka 811 kronor – och den dyraste nästan 1 050 kronor. En prisskillnad på 29 procent. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Halland med 907 kronor, och högst i Västerbotten med 977 kronor, enligt undersökningen.
Att handla mat på nätet och få den hemlevererad är i genomsnitt åtta procent dyrare än att handla den i butik. Näthandlad mat som hämtas i butik är två procent dyrare.
- Till skillnad från för 30 år sen kan många handla mat på nätet i dag. Även många äldre har börjat göra det trots att det kan bli dyrare. Det är viktigt att vi fortsätter hålla koll på priserna även där, säger Christina Tallberg.
Susan Berzelius
Ämnen i artikeln:
Undersökningar