Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Försäljning

Kraftig ökning för kedjornas egna varumärken: ”Gynnas av näthandeln”

Publicerad: 11 December 2020, 05:00

Foto: Axfood, Coop, Ica

Handelns egna märkesvaror står för en snabbt växande andel av den totala försäljningen, enligt färska siffror från de största dagligvaruaktörerna. Det beror dels på ett vässat utbud, dels på ökad e-handel. ”EMV premieras online”, säger Omid Ghanbari, vd på Matspar.


Under de senaste åren har handelns egna märkesvaror, EMV, tagit allt större försäljningsandelar i den svenska dagligvaruhandeln. I år har tillväxttakten accelererat enligt samtliga aktörer.

Den största ökningen står Coop för. Här ligger försäljningsandelen av egna märkesvaror fram till och med tredje kvartalet i år på 24,5 procent, vilket är mer än två procentenheter upp.

– Det är vi jättenöjda med. Vi har fördubblat lanseringstakten jämfört med för två år sedan och fått hög volym genom att vi satsat hårt på både planogram och marknadsföring, säger Åsa Wickholm, chef för EMV-produkter.

Målet är att nå en försäljningsandel på 30 procent inom några år, men inom näthandeln är det målet redan nått.

– Vi ser tydligt att ökad näthandel gynnar egna märkesvaror.

Hos Ica har försäljningsökningen skett både inom e-handel och i fysisk handel.

– 2020 är ett exceptionellt år på grund av covid-19, där vi sett ökad efterfrågan på EMV, inte bara på Ica utan även globalt. Prisvärdheten är viktig för den utvecklingen men även kvalitet, trygghet och hälsa spelar in, säger Anette Hällkvist, chef för EMV på Ica Gruppen.

– Vi jobbar hela tiden med sortimentsutveckling, just nu lägger vi stor vikt på hälsa och hållbarhet. Dels för att möta kundernas efterfrågan, dels för att vi har ett högt förtroende där och ser att vi kan göra skillnad genom att flytta fram våra positioner, säger Anette Hällkvist, och förklarar att det bland annat handlar om att minska sockerinnehållet och öka mängden växtbaserade produkter.

Hos Axfood har både Willys och Hemköps försäljningsandelar av EMV gått upp.

– För oss har andelen inget egenvärde, vi utvecklar egna märkesvaror för att göra oss mer intressanta, få en lönsam tillväxt, möta konsumenternas efterfrågan – och göra skillnad, säger Johan Neuman, affärsområdeschef för egna märkesvaror på Axfood inköps- och logistikbolag Dagab.

– Vi har gått från fokus på lägre pris till att bli betydligt mer proaktiva och möta trender som exempelvis att ta fram hållbar mat som är ekologisk, växtbaserad och har svenskt ursprung. Sedan ska det så klart ändå vara prisvärt, säger han.

Bergendahls ligger lägst med en andel på 12,5 procent egna märkesvaror, men enligt kommunikationschefen Sara Andersson växer både efterfrågan och försäljningen stadigt.

Allra högst ligger Lidl, med en EMV-andel på 75 procent, vilket är en minskning från de 80 procent som kedjan hade 2019. Till skillnad från andra aktörer har Lidl gått från att i princip ha 100 procent egna märkesvaror till att bredda sortimentet med fler varumärken. Det är denna ”omvända EMV-resa” som gör att kedjan inte är med i grafiken ovan. 

Det faktum att e-handeln skjutit i höjden under pandemin är enligt Omid Ghanbari, vd på Matspar, en viktig förklaring till de ökade marknadsandelarna för EMV.

– Tre av tio produkter i en varukorg är egna märkesvaror i dag men online är andelen ännu högre, säger han.

E-handelskunder är ofta mer trogna en specifik kedja och därmed mer positivt inställda till kedjans egna varumärken. Men framför allt beror det på den exponering som EMV får online, där det är lätt att lista de egna produkterna så högt som möjligt i både sökfunktioner och olika kategorier.

– Kundvarvet online är definitivt en drivande faktor. De första sex raderna i listningen är de viktigast online, det är där konverteringen sker.

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.