Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Kefir är borta ur hyllan: ”Väcker många känslor”

Publicerad: 21 mars 2022, 13:30

Arla har tillfälligt stoppat produkten Kefir eftersom förpackningen anses associera för mycket till Ryssland.

Foto: Lars Welin

Kefir har försvunnit från kylhyllorna i svenska livsmedelsbutiker som en följd av Rysslands invasion av Ukraina. Enligt Arla kommer filmjölken dock att göra comeback – under samma namn men i en ny förpackning som är mindre ”rysk”.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenSvensk Dagligvaruhandel

AR


Arla har valt att tillfälligt sluta sälja filen Kefir.

”Vår Kefir tillverkas i Sverige och har inga kopplingar till Ryssland, mer än att Kefir överlag har sitt ursprung därifrån. Vi förstår att produktens förpackning väcker känslor och inte är passade. Vi har därför beslutat att stoppa produktionen av Kefir tillsvidare”, står det att läsa på hemsidan.

Produkterna anses anspela för mycket på Ryssland.

Foto: Pressbild/Arla

DN har varit i kontakt med Arlas kommunikationschef Caroline Elisabeth Starck och hon skriver så här i ett mejlsvar till tidningen:

”Det stämmer att Arla har valt att tillfälligt stoppa försäljningen av Kefir. Produktinnehållet är 100 procent svensk råvara, men förpackningen associeras med Ryssland på ett sätt som vi inte anser lämpligt under rådande omständigheter. Produkten återkommer i butik med annan utformning senare i år”.

Andra varor med östklingande namn, som exempelvis den syrade grädden Smetana, får däremot finnas kvar. Den förpackningen har enligt Arla ”mer neutrala illustrationer”.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev