torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Jublet vid gränsen – jätten tänker anställa hundratals: ”Fullt tryck”

Publicerad: 23 februari 2022, 10:07

Grensemat måste stärka personalstyrkan för att möta det ökade kundflödet. Foto: Hakon Media

Hindren är borta – och med det hårdnar kampen om jobbtagarna inom gränshandeln. Grensemat tänker nyanställa ett hundratal till påsk. ”Det rekryteras för fullt”, säger driftchefen Göran Lundgren.

Ämnen i artikeln:

GränshandelCorona

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: UNIK LISTA: Sveriges 200 mest effektiva butiker – de drar in flest miljoner per anställd 

Stängda gränser och stränga inreseregler i flera olika omgångar och tappningar under pandemin har försatt handeln längsmed svensk-norska gränsen i ett prekärt läge.

Men när restriktionerna lättat och inresereglerna tagits bort i båda länderna har gränstrafiken åter intensifierats. 

Grensemat, som driver de tre Maximat-butikerna i Strömstads kommun och som ägs till hälften av Coop Väst respektive norska Coop Øst, har sett en explosionsartad kundökning senaste tiden.

– Vi har fullt tryck med stora inköp från varje kund, säger driftansvariga Göran Lundgren som känner en stor glädje efter 23 månader av begränsad verksamhet och ett omsättningstapp på nära 80 procent 2020.

– Det känns helt jäkla underbart bra rent ut sagt och det känns som att läget är mer stabilt jämfört med hur det var i höstat när man öppnade upp, säger han.

LÄS OCKSÅ: Nu öppnar Sverige – så påverkas dagligvaruhandeln: ”Slår både positivt och negativt” 

Snittköpet per kund ligger omkring 1000 kronor och totalt sett ser man bättre siffror än under jämförbar period 2019.

Det har i sin tur orsakat ett febrilt rekryteringsarbete för att stärka personalstyrkan, som har nära halverats under pandemin – från 485 personer till dagens cirka 250.

Som en konsekvens av det rekordlåga trycket under pandemin förlorade ett stort antal anställda vid Grensemat sina jobb. 

Generellt har arbetsmarknaden i Strömstad, som i stor utsträckning är beroende av gränshandeln, varit svårt härjad de senaste två åren.

En rapport från SCB pekar ut kommunen som den plats där flest arbetstillfällen försvann under första halvåret 2021 jämfört med samma period året innan.

Gränshandelns utvekling under pandemin

Försäljningen av dagligvaror i gränskommunerna minskade med en dryg tredjedel, 35 procent, i genomsnitt under 2020. I kommuner utan gräns mot andra länder ökade i stället försäljningen med 6,5 procent, enligt statistik från SCB.

De senaste siffrorna, som gäller tredje kvartalet 2021, visar att gränshandeln har börjat ta ikapp med en försäljningsutveckling på 13 procent totalt, jämfört med samma kvartal 2020.

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB.

Men nu tycks vindarna vända. Göran Lundgren berättar att man planerar för att nyanställa hundratals nya medarbetare innan vecka 14.

– Vi behöver anställa ett par hundra till innan påsk, på deltid och helgextra men även på löpande visstidskontrakt. Fokus nu ligger helt klart på inköp och rekrytering, säger han.

Rekryteringsarbetet tog fart i slutet av januari. Att regeringen och Folkhälsomyndigheten lättade på restriktionerna redan i februari var oväntat, och därför har man varit tvungna att gör mycket på kort tid.

– Man ska ha respekt för att det här arbetet ska göras samtidigt som verksamheten går som tåget. 

Hittills har man fått in en stor mängd ansökningar, men konkurrensen om arbetstagarna är stor i närområdet.

– Verksamheter i hela regionen skriker efter arbetskraft. Det rekryteras för fullt. Strömstad har varit förlamat av arbetslösheten inom handeln och besöksnäringen och nu blir behoven plötsligt hur stora som helst, säger Göran Lundgren.

Göran Lundgren, driftschef på Grensemat som driver de tre Maximat-butikerna i Strömstad. Foto: HAKON MEDIA

Hypermat i Charlottenberg har också känt av effekterna av pandemin.

Tidigare har gränsbutiken legat etta på listan över störst nettoomsättning per anställd i branschen – då på över tio miljoner kronor, men backade till knappt 6,3 miljoner och plats 19 under 2021, enligt Dagligvarunytts stora genomgång över branschens mest effektiva butiker

– Försäljningen har legat stiltje i närmare två år, säger vd Kaj Hänninen till Dagligvarunytt om det betydande tappet.

Nu när restriktioner försvunnit i Norge har de norska besökarna återkommit i stora skaror till Sveriges till ytan största dagligvarubutik.

LÄS OCKSÅ: Rekordhögt bokningstryck – då är fjällbutiker redo för revansch 

Kaj Hänninen har blivit rejält luttrad sedan mars 2020 och tar inte ut något i förskott när det gäller framtida säljsiffror och nyckeltal.

– Men om allt skulle återgå till det normala bör vi kunna närma oss tio miljoner kronor per anställd igen.

Hur kan ni ligga på så höga nivåer?
– Volymerna är stora, vi har en väldig rationell drift, rätt anpassad organisation och en skräddarsydd lokal, säger Kaj Hänninen.

Göran Lundgren på Grensemat bedömer att personalstyrkan kan bli lika stor som innan pandemin redan till sommaren. 

Huruvida man lyckas med att locka tillbaka de som lämnat branschen är dock svårt att bedöma, säger han, och ännu är det lite tidigt att svara på om intresset att jobba inom gränshandeln överlevt pandemin.

– Folk har sökt sig bort och vissa har börjat studera eller göra andra saker. Men vi har haft ett högt söktryck, samtidigt vet vi att många också söker på andra platser. Först om tre-fyra veckor tror jag att vi kan svara på om rekryteringsprocessen varit svår eller enkel, säger han.

För Grensemats del väntar nu en intensiv period med rekryteringsarbetet och planerandet inför påsk, som är en viktig försäljningsperiod för gränsjätten. Göran Lundgren ser positivt framåt och tror på nya rekord under resterande del av året.

– Jag tror att vi kommer uppleva en av de bästa perioderna vi någonsin har upplevt från vecka 7 fram till vecka 52, så känns det nu. Sen får vi se om vi gör en ny prognos om en månad eller så. 

– Nu ska vi vara aggressiva och återta den marknaden vi hade innan pandemin. Vi tar inget för givet. Vi jobbar med ett antal marknadsplaner och har fokus på att göra varje ny dag bättre än gårdagen. 

Oron för nya bakslag i pandemins tecken är obefintlig. I stället ska Grensemat fokusera på saker man kan påverka, säger Göran Lundgren. 

– Om det är något man lärt sig under pandemin så är det att det inte hjälper att vara orolig. Att sitta nu och lägga tid på saker som kanske kan hända skulle göra att vi tappar fokus på det viktiga arbetet med att få verksamheten på fötter igen, säger han. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev