tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Ica Sverige gör sig av med 200 anställda för att spara en miljard: ”Ett tufft besked”

Publicerad: 7 december 2022, 10:25

”Ica ska alltid stå på kundernas sida, inte minst i svåra ekonomiska tider och då krävs det här tuffa effektiviseringsprogrammet för att bättre kunna möta kundernas behov”, säger Eric Lundberg. Foto: Magnus Selander

Besparingar på Ica Sverige påverkar 200 anställda. ”Vi kommer naturligtvis att ge ett bra stöd till de medarbetare som kommer att beröras”, säger Eric Lundberg, vd.

Ämnen i artikeln:

Ica Sverige

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


I samband med den senaste delårsrapporten, och i samband med att Eric Lundberg tillträdde som vd, har Ica aviserat att besparingar är på väg. 

– Vi måste få ned kostnader och bli mer effektiva för att kunna investera mer i pris, sa Eric Lundberg till Dagligvarunytt i oktober. 

Nu står det klart att besparingarna innebär att 200 tjänster på tjänstemannasidan på Ica Sverige avvecklas under 2023. Besparingen ska frigöra en miljard kronor. På Ica Sverige har man redan infört anställningsstopp, och stopp för konsultanställningar.

LÄS OCKSÅ: Icas oväntade recept för att vända kundtappet – stuvar om hela intäktsmodellen 

− Dagligvarubranschen och Ica befinner sig i ett mycket utmanande läge och som bolag behöver vi både på kort och lång sikt bli mer kostnadseffektiva. Det möjliggör för oss att tillsammans med Ica-handlarna kunna bli mer prisvärda för våra kunder och vända den negativa tillväxtutvecklingen. Detta innebär bland annat att vi ser över vår organisation. Jag har stor respekt för att detta är ett tufft besked för Ica Sveriges medarbetare och vi kommer naturligtvis att ge ett bra stöd till de medarbetare som kommer att beröras, säger Eric Lundberg, vd Ica Sverige, i ett pressmeddelande.

De medel som frigörs ska Ica Sverige och Ica-handlarna investera ”i ett mer konkurrenskraftigt kunderbjudande”. Det handlar om satsningar som möjliggör lägre priser till konsument, och satsningar på Icas egna märkesvaror och utveckling av Icas lojalitetsprogram Stammis.

LÄS OCKSÅ: Så ska Eric Lundbergs sparpaket ge lägre priser: ”Ytterligare neddragningar kan inte uteslutas” 

LÄS OCKSÅ: Handlaren om vd:ns drastiska drag: ”Det var verkligen på tiden” 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev