måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Ica sträcker ut en hand till livsmedelsindustrin: ”Beredda att frångå våra vanliga processer”

Publicerad: 22 mars 2022, 07:03

Anders Svensson, vd för Ica Sverige. Foto: Jessica Gow

Ökade kostnader gör att livsmedelsindustrin vill ha mer betalt för sina varor. Nu säger Ica Sverige att de accepterar högre matpriser i butik som en konsekvens av det – främst för att rädda det svenska lantbruket. ”Sen är det viktigt att säga att varje Ica-butik sätter sina egna priser”, säger vd Anders Svensson.

Ämnen i artikeln:

PrisförändringIca Sverige

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS MER: Kraftiga prisökningar i februari – när inflationstakten var rekordhög

Ökade kostnader för livsmedelsindustrin gör att de vill ha mer betalt för sina varor. I fjol till exempel syntes inte högre kostnader för spannmål, diesel, gödsel med mera på priset när en vara nådde butikshyllan. 

– Vi vet att det finns ett stort behov i livsmedelskedjan att höja priserna och att det behovet har ökat med kriget. Så visst finns det en risk att konsumenterna kommer uppleva ännu högre priser framöver, säger Anders Svensson i en intervju med Dagens Industri

Många lantbrukare har det tufft. Enligt en undersökning från tidigare i år som tidningen refererar till räknar fyra av tio lantbrukare med att minska sin verksamhet under året som en följd av det.

LÄS MER: Miljardladdat krispaket till bönder ger andrum: ”Efterlängtat” 

Anders Svensson säger till Dagens Industri att han är medveten om det tuffa läget. 

– På sikt handlar det om att säkerställa att vi har svenska produkter i hyllorna, där har vi som marknadsledare ett ansvar. 

I dag till exempel är svenskt kött betydligt dyrare än importerat. 

– Det är inte alls bra om prisskillnaden mellan svenska och importerade livsmedel utvecklas för olika. I detta läge måste vi acceptera prishöjningar. 

Samtidigt påpekar han att varje Ica-butik sätter sina egna priser. 

– Vi centralt på Ica förhandlar direkt med livsmedelsföretagen.

LÄS MER: Prischocken når dagligvaruhandeln: ”Det vi ser nu är helt extremt”

Där är Ica Sverige nu villiga att agera. 

I dag finns en tidsfördröjning på upp till sex månader från en startad förhandling med livsmedelsbolaget till att dagligvaruaktörer som Ica justerar priset i butik. Detta eftersom inköpspriserna binds med olika längd. 

– Vi är nu beredda att frångå våra vanliga processer för att släppa igenom prisförändringar snabbare än vanligt. Men bara där det är riktigt relevant och då handlar det främst om varor där det finns en koppling till det svenska lantbruket. Vi är medvetna om att deras situation kan bli akut, säger Anders Svensson. 

LÄS MER: Prisrally på spannmål kan slå mot butikerna: ”Upp 60 procent på ett halvår”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev