Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Ica Maxi i Solna satsar på butiksodling: ”Vill erbjuda något unikt”

Publicerad: 1 september 2021, 08:58

Laddade för grönt. Andreas Dahlin, vd för Swegreen; Christofer Spångberg, butikschef för Ica Maxi Stormarknad i Solna; samt Anki Otterud, ansvarig för butiksodlingen.

Foto: Pressbild

Ica Maxi i Solna satsar på butiksodlat bladgrönt i samarbete med teknikbolaget Swegreen. ”Vi vill erbjuda våra kunder något unikt som både är klimatsmart och lokalt producerat”, säger butikschefen Christofer Spångberg.


Ämnen i artikeln:

Ica Maxi

Redan nu i början av september kan Ica Maxi Solnas egen odling leverera olika sorters kryddörter och sallat ut i butiken. Odlingsrummet på 60 kvadratmeter är placerat mitt i frukt- och gröntavdelningen. Det har glasväggar från golv till tak för att kunderna ska kunna se hur odlingsprocessen går till.

– Med färska grönsaker producerade i butiken stärker vi vårt erbjudande med butiksproducerad mat, säger Christofer Spångberg.

Butiken är inte först med att erbjuda sina kunder butiksodlat men ska däremot bli störst – i alla fall i Stockholm. 

LÄS MER: Sallad och kryddor odlas i butikens eget växthus 

Genom att själva odlingsrummet är helt slutet, där växtprocessen övervakas digitalt via sensorer, kan grödornas miljö kontrolleras i detalj och tillväxten optimeras.

Bakom innovationen står det svenska teknikbolaget Swegreen, som har utvecklat både själva odlingsrummet och det digitala kontrollsystemet som via artificiell intelligens beräknar och optimerar grödornas tillväxt.

LÄS MER: Hajpad odlingstrend växer i butiken 

– Vanliga grönsaker som säljs i svenska butiker har i snitt har färdats 3 000 kilometer medan våra grödor inte har transporterats alls. Såklart ger det bättre hållbarhet, bättre konsistens – och även bättre smak och näringsinnehåll, säger Andreas Dahlin, vd på Swegreen.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Ica Maxi

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev