Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Ica-handlarparet gör jätteklipp – sågar ändå utköpet från börsen: ”Gräver grop till sig själva”

Publicerad: 17 november 2021, 06:14

Dagligvarunytt har i flera artiklar berättat om reaktionerna på att Ica-handlarnas Förbund, tillsammans med AMF, lägger ett bud på samtliga aktier inom Ica Gruppen.

Ica-handlaparet Lennart Hero och Maj Johansson fick sina aktier i Ica värderade till 368 miljoner kronor i samband med förra veckans bud. De är ändå djupt kritiska till uppköpet – och planerar nu att köpa aktier i Axfood. ”Det känns som ett slag i ansiktet”, säger Lennart Hero till Dagens industri.


Ämnen i artikeln:

Ica GruppenIcahandlarnas FörbundAxfood

Dagligvarunytt har i flera artiklar berättat om reaktionerna på att Ica-handlarnas Förbund, tillsammans med AMF, lägger ett bud på samtliga aktier inom Ica Gruppen. Målet är att avnotera bolaget från Stockholmsbörsen.

Aktieägarna erbjuds 534 kronor per aktie. Det totala värdet på erbjudandet är 49,4 miljarder kronor. Det innebär att hela Ica Gruppen värderas till till cirka 107,4 miljarder kronor, inklusive de aktier som Ica-handlarnas Förbund redan äger. 

LÄS OCKSÅ: Handlarna gör tummen upp till storaffären: ”Kan göra oss mer snabbfotade” 

Förbundet äger sedan tidigare 54 procent av aktierna i bolaget. 

Dagligvarunytt har pratat med flera Ica-handlare som överlag är mycket positiva till affären. 

– Det är mycket glädjande, fantastiska nyheter! Det är bra för Ica och bra för Ica-idén – och därmed är det även bra för oss handlare, säger Håkan Seiborg, handlare på Ica Maxi i Växjö.

LÄS OCKSÅ: Nu väntar en ny tid för Ica – här är strategin bakom jättebudet 

Men det finns också de handlare som flaggar för att vissa kan vara missnöjda.

– Jag tror det är väldigt blandat. Inom koncernen finns det många som absolut tycker att Ica ska vara börsnoterat, säger Apostolia Tsalidou, handlare på Ica Nära Triangeln i Malmö.

Två som är mycket kritiska är Lennart Hero och Maj Johansson.

– Att de behandlar oss gamla ägare som har varit med och byggt det här företaget på det här sättet – att vi bara ska väck – det känns väldigt tråkigt, säger Lennart Hero till Dagens industri.

LÄS OCKSÅ: Sparekonomen beklagar Icas exit från börsen: ”Aktieägarna blir förlorarna” 

Lennart Hero drev tillsammans med Maj Johansson Ica-butiken i Johanneberg i Göteborg, fram till 1997. Sedan dess har paret ökat innehavet i Ica och enligt Di är Heros och Johanssons aktier, i samband med budet, värderade till 368 miljoner kronor, vilket innebär ett lyft på 37 miljoner.

Till Di säger Lennart Hero att budet kom som ”ett slag i ansiktet”, som att det känns ”rått”, och som om man ”klipper av navelsträngen”.

Paret tror också att uppköpet är fel rent affärsmässigt.

– Ica gräver en grop till sig själva. Det kommer visserligen bli mindre kostnader för bolaget. Men samtidigt så tappar de 70 000 aktieägare, aktieägare som är ambassadörer som pratar och tänker väl om Ica. Det är positivt att låta allmänheten vara med som ägare, säger Lennart Hero till Di.

LÄS OCKSÅ: Hela listan – här är Sveriges 100 mest lönsamma butiker: ”Enormt imponerande siffror” 

Lennart Hero och Maj Johansson planerar nu att lägga pengarna i en stiftelse – och investera i en Ica-konkurrent.

– Vi kommer nog att köpa Axfood. Vi har redan en del aktier i bolaget i dag, säger Lennart Hero till Di.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och partner, har tidigare sagt till Dagligvarunytt att aktieägarna är förlorarna på affären.

– Jag noterade att man i pressreleasen beskrev det som att alla skulle bli vinnare på det här. Så är det inte förstås. Det är aktieägarna som blir förlorare, eftersom att man inte längre får vara med på den framtida resan.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Svedjetun: ”Den galna idén blir verklighet – här är fyra problem som storaffären i Ica kan lösa” 

 

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik.svedjetun@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.