måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Ica gick om Ica – på toppen igen efter säljlyftet: ”Rekord för oss”

Publicerad: 17 mars 2023, 06:14

Dagligvarubutiker i fjällen har mått bra efter coronapandemin. Och nu finns en nygammal etta i försäljningstoppen. Lars Ocklinds butik tog tillbaka förstaplatsen.

Kampen mellan Åre och Sälen har tagit en ny vändning. Här är siffran som visar att det är en ny etta i toppen. ”Suget efter fjällen har varit stort”, säger handlaren Lars Ocklind.

Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Dagligvarunytt avslöjade i en stor granskning av fjällbutikerna i mitten av december förra året att Ica Supermarket i Lindvallen och systerbutiken Lilla Ica på samma destination utanför Sälen redovisade högst nettoomsättning.

Nu är dock Ica Supermarket i Åre etta – igen.

– Pandemin gjorde att vi tappade gäster och försäljning två år i rad men när restriktionerna släpptes lagom till sportloven i fjol var det många som kände ett sug och kom tillbaka hit på vintern och sommaren, säger Lars Ocklind.

LÄS OCKSÅ: Historiska triumfen: Sälen har gått om Åre i fjälltoppen – siffror butik för butik

Ica Supermarket i Åre växte enligt nya bokslutet med 26,6 procent jämfört med räkenskapsåret innan och kom upp i nästan 195 miljoner kronor.

Tidigare högsta notering var 184 miljoner (31 augusti 2019).

– Det var alltså rekord för oss.

Ni slog Ica Supermarket i Lindvallen med nära 40 miljoner kronor. Hur känns det att vara klart störst?
– Jag tycker till att börja med att Ica i Lindvallen har gjort det fantastiskt bra men det är väl logiskt att Åre kommer före Sälen, säger Lars Ocklind till Dagligvarunytt med ett skratt om rivaliteten mellan de två ledande skiddestinationerna i landet.

Coronapandemin innebar att fjällorterna tappade besökare och att försäljningen sjönk i dagligvaruhandeln. Turisterna har återvänt och det syns i många butikers resultaträkningar.

Foto: Skistar

Räkenskapsåret som började 1 september 2022 visar att Ica Supermarket i Åre försvarar försäljningssiffrorna men med tanke på den extrema inflationen i Sverige handlar det om ett betydande volymtapp.

Lars Ocklind estimerar det till 15 procent.

– Gästerna väljer bort det dyra köttet och köper i stället mycket tacos och pasta.

LÄS OCKSÅ: Unik lista: Här är Sveriges 100 mest lönsamma matbutiker

Backarna i Åre har öppet till 30 april då vintersäsongen avslutas med en mängd återkommande event.

Påskveckan infaller i början av nästa månad och än så länge är bokningsläget svagt.

– Ekonomin gör att folk avvaktar väldigt mycket just nu, säger Lars Ocklind.

Maj och stora delar av juni är normalt lugnaste tiden på året för Ica Supermarket i Åre och nästa säsong startar först vid midsommar.

– Sommaren är sedan länge mycket bra för oss.

LÄS OCKSÅ: Supersiffrorna – här är ekonomiska lyftet för 100 lönsammaste butikerna

I år får bland annat dagligvaruhandeln i Åre värdefull draghjälp av orienteringstävlingen O-ringen med knappt 20 000 deltagare och ett stort antal anhöriga.

Förberedelserna pågår för fullt i butikerna i Åre med omnejd.

– Vi var i Uppsala i somras och pratade med Ica-butiker där om hur de jobbade med O-ringen. Det känns roligt, spännande och utmanande med ett så stort evenemang i Åre, säger Lars Ocklind.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Google Maps är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev