Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

HUI spår blygsammare tillväxt för dagligvaruhandeln när fler kan äta julbord på restaurang

Publicerad: 4 november 2021, 06:40

I år får svenskarna åter fira jul i större sällskap, efter 2020 års restriktionstunga högtid. Det är inte bara positivt för dagligvaruhandeln.

Foto: Getty Images

Dagligvaruhandeln kommer att växa under årets julhandel, men inte lika kraftigt som i fjol. Färre småbjudningar hemma och fler julbord på restaurang påverkar utvecklingen negativt, spår HUI.


Större julbord och fler paket under granen, det spår HUI när vi åter kan träffas i större sällskap för att fira jul. 

– Julhandeln 2021 blir upptakten till en jul tillsammans efter fjolårets restriktionstunga högtid. Mer gemenskap och fler paket är att vänta, vilket talar för att ett nytt julhandelsrekord är i sikte, säger HUI:s analytiker Joakim Wirén i en kommentar. 

HUI spår att decemberförsäljningen ökar med tre procent till 86,7 miljarder kronor. 

Sällanköpsvaruhandeln väntas står för en betydande del av tillväxten, en ökning på fem procent spår HUI, medan dagligvaruhandeln väntas öka med med blygsamma en procent. Förra året ökade decemberförsäjlningen med av dagligvaror med hela nio procent. 

Möjligheten att träffas i större sällskap, att många fortsatt firar jul hemma i Sverige och att gränshandel åter är igång tror HUI bäddar för fortsatt tillväxt. 

Samtidigt kommer fler att äta julbord på restaurang vilket minskar konsumtionen av dagligvaror i butik. När vi får träffas i större sällskap arrangeras färre småbjudningar vilket också kan påverka försäljningen negativt, enligt HUI. 

Daniel Norman

Reporter

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.