måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

HUI: Prisökningar räddar julhandeln – så mycket väntas omsättningen lyfta

Publicerad: 8 november 2022, 06:53

”Få kommer att dra ner på julmiddagar och sällskapsaktiviteter runt jul”, konstaterar Joakim Wirén på HUI. Det menar han kommer att gynna dagligvaruhandeln.

Foto: Thomas Ohlén

Prishöjningar gör att HUI ändå tror att omsättningen för årets julhandel kommer att stiga. ”Få kommer att dra ner på julmiddagar”, säger analytiker Joakim Wirén.

Ämnen i artikeln:

HUI

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Inflationen gör att HUI väljer att presentera sin julprognos både i löpande och fast priser. 

I löpande priser förutspår de att omsättningen för julhandeln, det vill säga all försäljning som sker under december månad, kommer att stiga med två procent, drivet av prisökningar. 

Mätt i fasta priser menar HUI emellertid att omsättningens sjunker med sju procent. 

Omsättningen för dagligvaruhandeln bedöms öka med tretton procent, mätt i löpande priser. Däremot tros den minska med tre procent mätt i fasta. 

– Julhandeln 2022 kan sammanfattas med tradition och värde. Få kommer att dra ner på julmiddagar och sällskapsaktiviteter runt jul, vilket håller försäljningen i dagligvaruhandeln i nivå med före pandemin, säger Joakim Wirén. 

Gränshandel väntas bidra positivt till utvecklingen för dagligvaruhandeln. Samtidigt kommer det faktum att fler äter julbord på restaurang och att alkoholkonsumtionen i hemmet minskar motverka det. 

Försäljningen inom sällanköpsvaruhandeln väntas minska med fyra procent mätt i löpande priser under julhandeln, med nio procent mätt i löpande priser. 

Minska köpkraft kombinerat med att en mindre andel av köper görs till fullpris kommer att påverka utvecklingen, konstaterar HUI. 

– Bedömningen är att julklappsinköpen kommer att vara på samma nivå som i fjol. Däremot kommer julklappar och övriga inköp göras där konsumenten får mest värde för pengarna. Det flyttar försäljning från december till november och från fullpris till rabatterat pris, säger Joakim Wirén. 

Ett hushåll väntas spender 2 500 kronor mer i december

✓ HUI spår att detaljhandelns omsättning kommer att uppgå till 91,4 miljarder kronor i december. En tillväxt med två procent mätt i löpande priser. Mervärdeskonsumtionen, det vill säga konsumtionen utanför den vardagliga som sker varje månad, väntas landa på drygt tolv miljarder kronor.
✓ Ett hushåll väntas spender 18 800 kronor i detaljhandeln under december månad. Mervärdeskonsumtionen väntas landa på drygt 2 500 kronor.
✓ En konsument väntas spendera drygt 8 700 kronor i december. 

Källa: HUI:s julhandelsprognos. 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev