fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Hotet mot skivan – brist på surströmming: ”Man får hänga på låset”

Publicerad: 11 augusti 2022, 11:58

Ont om strömming i Östersjön kan sätta stop för sensommarens surströmmingsskivor. ”Det är stor brist”‚ säger Hampus Yazdani på Ica Supermarket Porsön.

Ämnen i artikeln:

Ica SupermarketCoop Väst

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Sensommarens stora fester hotas. I går kunde Dagligvarunytt berätta att brist på kräftor kan ställa till det inför kräftskivan

Nu rapporterar lokala medier att det även råder brist på surströmming inför premiären 18 augusti. 

– Inköpare på Ica centralt har ger besked att man får in marginellt av årets surströmming. Det kommer kvoteras ut på butikerna och vi kommer att få en bråkdel av fjolårets leverans. Det är flera som frågar efter surströmming varje dag, säger Sofia Stenberg Petri, ansvarig för färskvaror på Ica Maxi i Östersund, till Jämtlands Tidning. 

– Vi har lagt en förhandsorder som väntas komma på måndag. Men vi har ingen aning om vi får enligt ordern. Vi har inte fått några indikationer på vad som gäller ännu. Jag kan varken säga bu eller bä i nuläget, säger Peter Andersson, butikschef på Stora Coop Storheden i Luleå till Norrbottens-Kuriren. 

För de kunder som vill ha en burk eller två gäller det att vara på hugget, enligt honom. 

– Man får väl hänga på låset på måndag och hoppas på att man får sin burk. Surströmmingen kommer fördelas så att våra butiker får sina burkar. Vi stormarknader brukar alltid få in sin mängd

Även Ica Supermarket Porsön i Luleå vittnar om bristen, rapporterar tidningen. 

– Den 15 augusti kommer vi att få en låda av varje märke med filéer och hela fiskar. Det är det enda vi får totalt. Sen är det stopp fram till den 31 oktober. Det är en stor brist på surströmming i år, säger Hampus Yazdani, frukt- och grönsaksansvarig till Norrbottens-Kuriren. 

Ont om strömming i Östersjön ligger bakom bristen. Fisken har minskat både i antal och i storlek. 

– Vi har sån brist på surströmming i år att vi bara har valt att göra den mindre burken och av samma skäl så har vi inte heller romströmming i år. Det finns helt enkelt inte strömming att göra av. Vi försöker tillgodose att vi kan få ut så många burkar som möjligt, vd på BD Fisk till Norrbottens-Kuriren. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev