Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Högsta inflationen på 13 år: Lättade restriktioner drev på prisutvecklingen

Publicerad: 15 november 2021, 09:45

Priserna på grönsaker steg med två procent i oktober.

Foto: Susan Berzelius

Inflationen i oktober ligger på den högsta nivån sedan hösten 2008, +3,1 procent. Livsmedelspriserna bidrog dock måttligt till detta, mest var det priserna på drivmedel respektive rekreation och kultur som påverkade inflationen.

Ämnen i artikeln:

LeverantörPrisförändring

SB


Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta), det vill säga förändringen från samma månad föregående år, var 3,1 procent i oktober 2021. Det är en uppgång från september då inflationstakten var 2,8 procent. Det är den högsta siffran på 13 år.

Samtidigt ökade livsmedelspriserna med måttliga 0,3 procent.

Mest ökade priserna på varugrupper som grönsaker (+2,0 procent), gruppen ”övriga livsmedel” (+1,5) samt läsk och juice (+1,4 procent). Även frukt och bröd ökade i pris under oktober.

Några varugrupper minskade i pris förra månaden, även om förändringarna var mycket måttliga. Kaffe (-1,0 procent), fisk (-0,8) och kött (-0,3).

Enligt SCB, som redovisar Konsumentprisindex, är det bland annat de lättade pandemirestriktionerna som satt fart på i alla fall delar av inflationen. Månadsförändringen berodde till stor del på ”en bred prisuppgång inom gruppen rekreation och kultur med prishöjningar för charter, bio, teater, dansklubbar, biljett till idrottstävlingar, skidutrustning, tv-apparater, streamingtjänster och tv- och datorspel” enligt SCB.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev