Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Här stoppas kundtrafik till Ica Kvantum – av en julgran: ”Är otroligt besviken”

Publicerad: 7 december 2021, 11:01

Daniel Stenmark, handlare, Ica Kvantum i Piteå.

Foto: Susan Berzelius

Ica Kvantum i Piteå drabbas hårt när torget stängs av för biltrafik. Orsaken: En oväntat vid kommunal julgran. ”Det är inte sunt att kommunen är min största ekonomiska risk”, säger handlaren Daniel Stenmark.


Ämnen i artikeln:

Ica KvantumLogistik

För andra året i rad stängs Rådhustorget i centrala Piteå för biltrafik.

Avstängningen genomfördes till att börja med i samband med den årliga skyltsöndagen, men den skulle visa sig bli betydligt mer långvarig och sträcka sig från den 28 november – ända fram till den 31 januari.

Orsaken är, skriver Piteå-Tidningen, att kommunen ansåg att den uppsatta julgranen var oväntat vid.

Det stängda torget slår hårt mot Ica Kvantum och Daniel Stenmark, som fått information om avstängningen via ortstidningen, är upprörd och efterlyser dialog efter att ha kontaktat kommunen utan respons.

– Jag är oerhört besviken över att bli överkörd och ignorerad av min egen kommun. Det största hotet mot min butik är inte mina självklara konkurrenter utan det är vad kommunen väljer att göra med trafikflödena till och från min butik. Det är inte sunt att jag som företagare ska uppleva att kommunen är min största ekonomiska risk, säger han till tidningen.

Rådhustorget var stängt flera månader också förra vintern, då kommunen väntade på skyltar och cykelställ. Butiken har varnat för ett försäljningstapp på 10 till 15 procent när torget stängs av för biltrafik, vilket kan innebära att flera heltidstjänster kan ligga i farozonen.

– Varje gång kommunen stänger torget får det lika stora ekonomiska konsekvenser för oss som pandemin. Nu gör man det än en gång under vår viktigaste försäljningsperiod då vi ska hämta hem det vi tappat, säger Daniel Stenmark och tillägger:

– Nu står granen där och jag förstår att den inte kommer flyttas i år. I framtiden hoppas jag att kommunen gör vad man kan för att säkerställa att trafiken går över torget, säger han till Piteå-Tidningen.

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Ica KvantumLogistik

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev