Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Här slog Ica försäljningsrekord – tredje året i rad: ”Kunder letar efter klipp”

Publicerad: 29 augusti 2022, 08:51

Richard Teern, handlare på Ica Supermarket Borgholm.

Det blev rekord i år igen. Ica Supermarket i turisttäta Borgholm träffade rätt för tredje sommaren på raken och handlaren Richard Teern är nöjd med utfallet. ”Jag tror att matvanorna har börjat förändras”, säger han.


Ämnen i artikeln:

Ica SupermarketSortiment

Ica Supermarket i Borgholm på Öland har haft en bra sommar. När Dagligvarunytt talade med handlaren Richard Teern i juli berättade han att butiken hittills sett en rejäl tillväxt jämfört med samma period i fjol – trots slopade restriktioner och färre hemestrande svenskar.

– Det blev rekord igen. Försäljningen har legat en bit över åtta procent upp, säger han nu och tillägger att det är tredje sommaren i rad som butiken lyckas överträffa fjolårets försäljningstillväxt.

LÄS OCKSÅ: Stor sorg efter skjutningen på Emporia: ”Många upplevde paniken och hörde skriken” 

Han tror att förklaringen till ökningen snarare handlar om att kunderna har köpt mer i år än att kunderna har blivit fler till antalet.

– Folk har handlat mycket mer. Jag tror att matvanorna har börjat förändras lite. Jag tror att man nu äter mer hemma, trots att matpriserna går upp är det billigare än att gå på restaurang. Då njuter man av att sitta hemma i stället och grilla, till exempel.

För ungefär en vecka sedan drabbades Borgholm av ett omfattande strömavbrott. Men Ica-butiken påverkade inte nämnvärt.

– När det är stängt en timme blir det lite jobbigt, men det hämtade vi hem på eftermiddagen, säger Richard Teern.

Även elpriserna har varit höga på Öland, liksom i andra delar av Sverige, samtidigt som matpriserna också stegrar i raskande takt. 

LÄS OCKSÅ: Exklusiva kundsiffror kedja för kedja – här är vinnarna och förlorarna när priserna skenar 

Att kundernas köpmönster kommer att ändras ser han som självklart, och den stora utmaningen blir att man inte kommer att handla varor på slentrian i samma utsträckning som tidigare.

– Mat måste man äta och jag tror att man kommer att handla mer kampanjvaror och leta efter klipp. Folk kommer att bli mer noggranna.

Isidor Beslic

Reporter

isidor.beslic@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica SupermarketSortiment

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev