Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Här är årets livsmedel: ”En elektrisk surfbräda in i framtiden”

Publicerad: 16 december 2021, 08:50

Vego är årets trendigaste livsmedel. (Arkivbild från Ica Maxi i Torslanda)

Foto: Julia Sjöberg

Vegetariska alternativ till kött är årets trendigaste livsmedel, enligt en färsk konsumentundersökning. ”Om potatisen var en trygg livboj i ett stormigt 2020 så är vegetariska alternativ till kött en elektrisk surfbräda i ett framåtblickande 2021”, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenSvensk Dagligvaruhandel

AR


På uppdrag av branschorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1 473 svenskar vilket livsmedel, mat eller dryck, som varit särskilt trendigt eller aktuellt under 2021.

Och årets vinnare är vegetariska alternativ till kött, så som formbar färs, oumph, tofu, tempeh och quorn.

– Vegetariska alternativ till kött är en oerhört spännande produktkategori, där många svenska producenter driver utvecklingen på ett sätt som hade varit svårt att förutse bara några år sedan. Och de har god hjälp av att svenskarna är ett nyfiket folk som gärna utmanar sig själva när det gäller mat och dryck, säger Jimmy Sandell.

Det ökade utbudet av vegetariska alternativ till kött har även lett till att flera svenska köttproducenter tar fram nya produkter med ett högre vegetariskt innehåll, även det en ganska otippad. utveckling 

Men livsmedelstrender är inget nollsummespel, enligt Livsmedelsföretagen.

– Bara för att det kommer en ny produkt betyder inte det att en annan produkt försvinner. Det är inte antingen-eller utan både-och, och det vinner alla på. Som konsument vill man kunna vara både stockkonservativ och cutting edge.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev