Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Handlaren med både butik och drivmedelsstation: ”Risk för mackdöd”

Publicerad: 22 november 2021, 06:05

Tommy Angmo, Ica-handlare med butik och mack i västmanländska Salbohed, betonar att det finns ett annat bränslerelaterat problem utöver de kraftigt höjda drivmedelspriserna.

Foto: Thomas Ohlén

Prisökningarna slår mot hushållskassorna – och nya regler pressar mackarna. ”Många kommer inte att ha råd”, säger Tommy Angmo, Ica Nära i Salbohed.


Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Bränslepriserna skenar och Sverige har nu det näst högsta dieselpriset i världen, och Dagligvarunytt har tidigare listat fem konsekvenser för den svenska handeln. Joakim Wirén, analytiker hos HUI Research, gör en snabb kalkyl.

– Med den vanligt förekommande körsträckan på 1 500 mil per år och en förbrukning på 0,7 liter milen ger en höjning av bensinpriset från 15 till 18 kronor en kostnadshöjning på cirka 260 kronor per månad, säger han och fortsätter:

– Därför ser jag ser ingen stor effekt på kort sikt. Det är möjligt att konsumenter börjar samåka och de som inte gör det avstår inte från inköp, men kan i stället dra ned på antalet butiksbesök och handla mer varje gång. Dessutom är syftet med en bilresa sällan enbart att handla mat. Men när en del av hushållsbudgeten drar i väg kan det påverka matinköpen genom val av något billigare råvaror och lite ”stelare” varukorgar med färre spontaninköp.

LÄS OCKSÅ: Prischock på bränsle – här är fem konsekvenser för Sveriges butiker: ”Det är kännbart” 

Samtidigt som många konsumenter i norra delarna av Sverige har längre körsträckor betonar Tommy Angmo, Ica-handlare med butik och mack i västmanländska Salbohed, att det finns ett annat stort, bränslerelaterat problem under uppsegling – som kan pressa bilburna kunder från ett annat håll.

LÄS OCKSÅ: Forskaren om de skenande bränslepriserna: ”Konsumenterna handlar mer sällan” 

– Från och med den 1 juli nästa år måste nedgrävda drivmedelstankar ha ett förstärkt rostskydd. Det kostar stora pengar, för oss runt 700 000 kronor. Många kommer inte att ha råd utan tvingas stänga drivmedelsstationen och det finns stor risk för en ny våg av mackdöd som påverkar handeln över hela landet.

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.