Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Försäljning

Gränsbutikerna blöder – då ökar Coop omsättningen

Publicerad: 12 Oktober 2020, 09:26

Coop i centrala Charlottenberg har inte drabbats av den stängda gränsen mot Norge.

Foto: Shutterstock

De stora matbutikerna längs riksväg 61 utanför Charlottenberg tappar när norrmännen stänger gränsen. För Coop, mitt i samhället, är situationen snarare den omvända.


Ämnen i artikeln:

GränshandelCoop VärmlandCorona

Natten till lördag rödlistade norrmännen Värmland – igen. Det var tredje gången under pandemin som gränsen mer eller mindre stängs.

– Gränsstoppen leder till förlustaffärer, vi tappar 95 procent av omsättningen. Det sker med omedelbar verkan, säger Tommy Johansson, chef för Maximat i Charlottenberg, till Värmlands Folkblad.

För Coop i centrala Charlottenberg är situationen snarare tvärtom om. Redan innan krisen slog till såg butiken en ökning och den har hållit i sig.

– Vi kan se det på stamkunder, på nya kunder och snittköpen som faktiskt ökade före coronan. Sedan har de fortsatt att stiga. Omsättningen har ökat, säger butikschefen Elisabeth Christiansson till tidningen.

En förklaring som hon lyfter fram är att sortimentet är konstant.

– Här finns allt som vi brukar sälja, även när gränsen är stängd. Vår butik är anpassad för svenska kunder.

– De har inte samma prisbild som oss, och lägger heller inte samma vikt som Coop gör på närproducerad och svensk mat, säger hon.

Daniel Norman

Reporter

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.