fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Frysdisken ekar tom på kräftor: ”Först till kvarn”

Publicerad: 10 augusti 2022, 08:04

Arkivbild. Det kan bli svårare att få tag på kräftor i år.

Foto: Martin Rosengren

Kräftsäsongen är hotad. I Medelhavsområdet hämmas nu produktionen av den svåra värmen i regionen. ”Vi har sämre tillgång i år”, säger Johanna Eurén på Willys.

Ämnen i artikeln:

SortimentDelikatess

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Det finns risk för att konsumenter får svårt att hitta kräftor i butikerna i år. Detta på grund av den rekordhöga, stundtals extrema, hettan i Europa. Temperaturerna har i perioder stigit över 40 grader i länder som Frankrike, Spanien och Italien.

– När det blir varmt blir kräftorna stressade och kryper ner i botten för att kyla ner sig. Och då kommer man inte åt dem. När de blir stressade så sjunker även deras immunförsvar och då är de mer utsatta för sjukdomar, säger Tom Arnbom, expert vid Världsnaturfonden, till P4 Stockholm

Han påpekar också att de höga temperaturerna i Sverige påverkar tillgången, när vattnet i bland annat Stockholmområdet har stigit till omkring 25 grader varmt.

Hans råd till konsumenter är att vara ute i god tid för att säkra kräftor till skivorna, även om butikerna försöker säkra sortimenten.

– Affärerna är väl medvetna om att det finns problem i Medelhavet så man försöker få in kräftor från andra håll, från Kina eller frysta kräftor.

Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys, säger till Aftonbladet att kedjan upplever det som svårare att få tag i skaldjuret i år.

– Vi har fått lite sämre tillgång på kräftor i år, jämfört med vanliga år.

Hon hoppas att ingen ska behöva ställa in sin skriva till följd av bristen, men konstaterar:

– Lite först till kvarn kan det bli. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev