onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Försiktig optimism vid gränsen när Sverige tog bort kravet på covid-test: ”Försäljningen ökade”

Publicerad: 24 januari 2022, 11:23

Coop i Katterjåkk är glada att åter kunna välkomna sina norska kunder igen. Foto: Edward Ghandour

I fredags tog regeringen bort kravet på negativt covid-test för den som reser från ett EES-land till Sverige. Det beskedet togs emot med glädje av den svenska gränshandeln.

Ämnen i artikeln:

Coop NorrbottenIca NäraGränshandelCorona

SB


Sedan i fredags, den 21 januari, gäller åter de reserestriktioner som gällde för en månad sedan. Den som kommer från ett så kallat EES-land, vilket omfattar de nordiska länderna samt ytterligare ett 30-tal andra europeiska länder, behöver inte längre presentera ett negativt covid-test. Det räcker att visa upp ett vaccinationsintyg.

Coop-butiken i Katterjåkk, bara tre kilometer från den norska gränsen, meddelade nyheten på sin Facebook-sida redan på torsdagen och hade stora förväntningar på att de norska kunderna skulle återvända till butiken.

– Det blev verkligen en stor skillnad redan i helgen, säger en glad butikschef, Heidi Tapio.

– Självklart inte som före pandemin men försäljningen tog fart när det inte är så krångligt för kunderna att resa över gränsen.

Heidi Tapio berättar att det främst var dricka som Pepsi Max och Capri Sun som sålde bra men också bacon och svensk falukorv.

– I dag, måndag, är det full snöstorm när i norr så det blir säkert lugnare i butiken. Men nu hoppas vi verkligen att få tillbaka försäljningen igen.

I Riksgränsen alldeles nära Katterjåkk fick Ica-handlare Petter Nilsson lite positiva reaktioner på beskedet om skippat covid-test för inresa till Sverige. Däremot påverkades försäljningen ganska måttligt eftersom vädret, med extremt mycket snöfall, fått människor på båda sidor om gränsen att hålla sig hemma.

Petter Nilsson, Ica-handlare, Ica Nära, Riksgränsen är ”försiktigt optimistisk” sedan de svenska inreserestriktionerna har lättats. Foto: Ica Nära

– Men det arrangerades kolonnkörning en dag och då märkte vi direkt att det blev fler norska kunder i butiken.

Petter Nilsson påpekar dock att de många norska restriktionerna fortfarande påverkar norrmännens intresse för att resa över gränsen mycket mer än de svenska.

– Vi såg ju en bra återhämtning i höstas men när de svenska restriktionerna kom i slutet av december tvärdog trafiken och därmed försäljningen igen, säger Petter Nilsson som ändå är ”försiktigt optimistisk”.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev