Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Filmjölken ska skyddas från bleka kopior: ”Sinnebilden av svensk frukost”

Publicerad: 11 april 2022, 12:00

”Filmjölk har en mild syra och sötma tillsammans med en krämighet” skriver Sveriges gårdsmejerister i en ansökan om att skydda filmjölksprodukter från att imiteras.

Foto: Johan Marklund

Filmjölken är unik för Sverige. Det hävdar Sveriges gårdsmejerister, som tagit strid för att ge filmjölk geografiskt skydd.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelsverketLivsmedelsföretagenSvensk DagligvaruhandelEU

Vad är svensk matkultur? Filmjölk, menar Sveriges gårdsmejerister, som ansökt om att ge filmjölk så kallad skyddad geografisk beteckning. 

Filmjölk med sylt, bitar av knäckebröd eller kanske kanel och socker är för många svenskar ”själva sinnebilden av vad en frukost är” skriver filmjölksentusiasterna i ansökan som just nu är på remissrunda hos bland annat Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen.

Därför behöver namnet skyddas, och bara filmjölk tillverkad i Sverige på svensk mjölk få kallas filmjölk. 

Det är Livsmedelsverket som hanterar ansökan. Om det inte kommer in några invändningar blir det Europakommisionens tur att bedöma om filmjölk ska får märkas med den logotyp som innebär att produkten skyddas från att någon missbrukar eller imiterar den. 

Svecia, Skånsk spettkaka och Bruna bönor från Öland är andra produkter som fått skyddad geografisk beteckning. 

 

Produkter med särskilt rykte

Skyddad geografisk beteckning är ett namn som får registreras för en produkt som:
kommer från en viss ort eller region eller ett visst land
har särskild kvalitet, rykte eller andra egenskaper som till största del beror på det geografiska ursprunget
som i minst ett led produceras i det avgränsade geografiska området.
Reglerna finns i EU-förordningen 1151/2012, artikel 5.2. Skyddade produkter får ska vara märkta med EU:s logotyp för detta.
Källa: Livsmedelsverket

LÄS OCKSÅ: Brist på kulturhistoria i svenska butiker: ”Inte beredda på att utbudet var så litet”

Monika Nilsson Lysell

Reporter

monika.nilsson@bonniernews.se

Dela artikeln: