Få hela storyn
Starta din prenumeration
Försäljning
Publicerad: 11 april 2022, 12:00
”Filmjölk har en mild syra och sötma tillsammans med en krämighet” skriver Sveriges gårdsmejerister i en ansökan om att skydda filmjölksprodukter från att imiteras.
Foto: Johan Marklund
Filmjölken är unik för Sverige. Det hävdar Sveriges gårdsmejerister, som tagit strid för att ge filmjölk geografiskt skydd.
Vad är svensk matkultur? Filmjölk, menar Sveriges gårdsmejerister, som ansökt om att ge filmjölk så kallad skyddad geografisk beteckning.
Filmjölk med sylt, bitar av knäckebröd eller kanske kanel och socker är för många svenskar ”själva sinnebilden av vad en frukost är” skriver filmjölksentusiasterna i ansökan som just nu är på remissrunda hos bland annat Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen.
Därför behöver namnet skyddas, och bara filmjölk tillverkad i Sverige på svensk mjölk få kallas filmjölk.
Det är Livsmedelsverket som hanterar ansökan. Om det inte kommer in några invändningar blir det Europakommisionens tur att bedöma om filmjölk ska får märkas med den logotyp som innebär att produkten skyddas från att någon missbrukar eller imiterar den.
Svecia, Skånsk spettkaka och Bruna bönor från Öland är andra produkter som fått skyddad geografisk beteckning.
Skyddad geografisk beteckning är ett namn som får registreras för en produkt som:
Reglerna finns i EU-förordningen 1151/2012, artikel 5.2. Skyddade produkter får ska vara märkta med EU:s logotyp för detta.
Källa: Livsmedelsverket
LÄS OCKSÅ: Brist på kulturhistoria i svenska butiker: ”Inte beredda på att utbudet var så litet”