Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

En påsk utan kampanjer räddar äggen efter fågelinfluensan

Publicerad: 25 mars 2021, 11:49

Ingen påsk utan ägg.

Foto: Pressbild/Svenska Ägg

Nej, det blir ingen brist på ägg till påsk, trots att fågelinfluensan slagit ut stora delar av den svenska äggproduktionen. ”Däremot är läget efter påsk mer osäkert”, säger Jan Ljungblom, kategoriområdeschef på Ica Sverige.

Ämnen i artikeln:

Ica SverigeLivsmedelsföretagenLivsmedelsförsörjningSvensk DagligvaruhandelCoopCoop Sverige

AR


Fågelinfluensan har slagit hårt mot svenska äggproducenter. Det första fallet upptäcktes i Östergötland i höstas. Sedan dess har det varit ytterligare fem stora utbrott: tre i Östergötland, ett i Kalmar och ett i Skåne.

Totalt handlar det om minst 1,5 miljoner värphöns som dött eller fått avlivas, vilket ska ställas i relation till att Sverige normalt har omkring nio miljoner värphöns. 

Men Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska ägg, tror inte att det blir någon brist på ägg till påsk.

– Ägg har lång hållbarhet jämfört med andra färskvaror – 28 dagar. De ägg som finns ute i butikerna nu levererades innan de här senaste utbrotten, säger hon.

Jan Ljungblom, kategoriområdeschef för ost och mejeri på Ica Sverige, håller med om att tillgången på svenska ägg till påsk ser fortsatt stabil ut.

– Däremot är läget efter påsk mer osäkert. Tillgången på ägg är mindre än tidigare år men vi hoppas att vi med minskning av antal kampanjer kan fortsätta erbjuda svenska ägg även efter påsk, säger han.

Det är en bild som bekräftas av Coop Sverige.

– Det finns ägg i våra butiker till alla som vill köpa. Däremot kommer vi inte att ha några kampanjer, detta för att hushålla med äggen under påsken, säger kommunikatören Kevin Bell.

Fler nyanser av påskägg av det lite matigare slaget.

Foto: Pressbild/Svenska Ägg

Enligt Marie Lönneskog Hogstadius avstår alla packerier just nu från kampanjer, även de som inte berörts av fågelinfluensan.

– Jag gissar därför att folk kommer att äta färre ägg den här påsken än de brukar göra eftersom kampanjer i vanliga fall driver konsumtion, säger hon, och menar att det främst är exporten och livsmedelsindustrin som kommer känna av bristen på svenska ägg ett tag framöver.

Men i likhet med Svenska Äggs medlemmar är hon oroad för framtiden.

– Alla fågelproducenter har ett bra smittskydd men det är svårt när det handlar om ett luftburet virus. Vi jobbar frenetiskt från alla håll för att förstå hur det tar sig in för att kunna stoppa smittan.

Teorin man arbetar efter just nu är att smittan sprids via ventilation. En möjlig lösning är att utveckla särskilda luftfilter, något som i sin tur kommer att påverka kapacitet på ventilationen – och därmed den framtida kapaciteten på produktionen.

Konsumtionen av svenska ägg har ökat rejält de senaste åren, mellan 2010 och 2019 ökade den med drygt 30 procent.

Ägg är även ett av få livsmedel som vi i Sverige är självförsörjande på.

– Samtliga aktörer inom svensk äggnäring jobbar nu i enad front för att bibehålla den höga försörjningsgraden av svenska ägg till kunder och konsumenter, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Smittan sprids mellan fåglar

Fågelinfluensa är en sjukdom som framför allt sprids mellan fåglar.

Sjukdomen orsakas av flera olika varianter av fågelinfluensavirus. 

Enligt Folkhälsomyndigheten finns ingen risk för att någon av de virusvarianter som nu har upptäckts kan smitta människor.

Det är inte heller någon fara att äta ägg eller kyckling eftersom fågelinfluensa inte sprids via livsmedel, detta enligt Livsmedelsverket.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev