fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Efter prispressen – leverantörer möter "hårt motstånd" från handeln

Publicerad: 15 maj 2023, 11:32

Arkivbild.

Foto: Mårten Svensson

Livsmedelsföretagens medlemmar får allt svårare att kompensera sig för kostnadsökningar, även de som är motiverade. Handeln bjuder nu på hårt motstånd i förhandlingarna, enligt organisationen.

Ämnen i artikeln:

Livsmedelsföretagen

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Livsmedelsproducenter och leverantörer till handeln har aldrig tidigare haft en så negativ volymutveckling som nu, skriver branschorganisationen Livsmedelsföretagen (LI) i sitt senaste konjunkturbrev.

Enligt brevet har blott ett av tio företag fått full konstnadstäckningsökning mot handeln under det första kvartalet i år, detta samtidigt som man möter fortsatt stora kostnaderna för bland annat el, råvara och transport.

LI:s chefsekonom Carl Eckerdal tecknar en dyster bild av läget i branschen och uppger att drygt hälften av medlemsföretag nu planerar att varsla personal, när lönsamheten i sektorn också tangerar nya bottenrekord.

LÄS OCKSÅ: Unika siffror visar oroväckande trenden: ”Mer extremt”

Han ställer sig även något frågande till de besked om prislättnader i dagligvaruhandeln som briserat bland aktörer och experter på senare tid, och bedömer att det dröjer innan några riktiga prisjusteringar äger rum.

– Att döma av kostnadsutvecklingen för det svenskproducerade under första kvartalet 2023 finns det ännu inte underlag för en sådan slutsats. Kostnaderna fortsatte öka under första kvartalet, men en av få ljuspunkter bland företagens enkätsvar är att de tror att kostnadsökningarna på råvara och energi avstannar under Q2, säger Carl Eckerdal i en kommentar.

– Det är i så fall ett första steg i rätt riktning och om prognoserna blir verklighet kan priserna på svenska livsmedel börja stabiliseras inom tre till sex månader, fortsätter han.

De prognosmakare som försöker förutspå prisbildningen på livsmedel förlitar sig alltför mycket på enskilda råvarubörser och spotpriser, uppger han, och förlorar därmed kontakt med verkligheten som producenter möter.

Enligt Eckerdal finns det tunga kostnader bortom råvarupriser som tynger leverantörerna.

– Dels så är råvaror endast en av många kostnader, dels så är många producenter och deras underleverantörer bundna i långa terminskontrakt, säger han, men tillägger samtidigt att det finns ett visst ljus i tunneln.

LÄS OCKSÅ: Rekordresultat – så här tänker KF miljardsatsa: ”Ska stärka Coop långsiktigt”

– Resultatet från Q1 visar att producenterna förhoppningsvis står på toppen av kostnadsökningskrönet och att de i bästa fall kan se fram emot oförändrade eller till och med minskade kostnader. Med de långa ledtider som är kännetecknande för livsmedelskedjan är det med andra ord 3–6 månader bort att konsumentpriserna på det svenskproducerade går i samma riktning.

Möjligheterna för att kunna ta vidare de kostnadsökningar som producenterna mött i det första kvartalet mot senare led i kedjan bedöms dock som försvinnande små, enligt LI.

"En viktig orsak till detta är mer eller mindre underförstådda beskyllningar från ledande politiker om att aktörer i den svenska livsmedelskedjan har ökat priserna omotiverat mycket", skriver organisationen i konjunkturbrevet och riktar kritiken särskilt mot finansminister Elisabeth Svantesson (M).

"Konsekvenserna av finansministerns och andra ledande politikers agerande ser vi nu. Medlemsföretagen möter hårt motstånd från dagligvaruhandeln också för helt nödvändiga och välmotiverade prisökningar."

LÄS OCKSÅ: Branschens ilska mot Svantesson – kräver möte: ”Ingen lek vi ägnar oss åt”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev