Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Efter påskpeaken hotar äggbrist – om producenter tvingas slakta värphöns

Publicerad: 14 april 2022, 08:20

Äggproducenter är särskilt drabbade av lantbrukets kraftigt höjda kostnader.

Foto: Susan Berzelius

Svenska ägg måste upp i pris, vädjar äggproducenterna. Annars kan det bli äggbrist på andra sidan påsk. ”Dåliga äggpriser kan leda till att man slaktar ut tidigare för att spara pengar”, säger Fredrik Ullstrand, en av Coops och Icas äggleverantörer, till Södermanlands nyheter.

Ämnen i artikeln:

Jordbruksverket

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Kraftigt ökade priser på diesel, el och framför allt foder gör att svenska bönders kostnader ökat mer än intäkterna senaste halvåret. 

– De produktionsgrenar som är mest utsatta är de som köper in mycket insatsvaror, som diesel och foder, men som inte fått högre priser. Producenter av ägg och griskött till exempel, säger Bengt Johnsson på Jordbruksverkets jordbruksekonomiska enhet, till Dagligvarunytt.

På Björkviks ägg i Sörmland, som levererar till både Coop och Ica, finns en stor oro för utvecklingen efter påsk. 

- I nuläget finns ingen äggbrist, snarare ett överskott. Däremot är de svenska priserna är för närvarande sämre än de europeiska så min teori är att många ägg går på export. Priserna i Sverige är på väg upp, men om det inte stabiliseras kommer vi inte att ha en svensk höna kvar om ett halvår enligt mig, säger Fredrik Ullstrand på Björkviks ägg till Södermanlands nyheter

– Jordbruk är en långsiktig verksamhet och jordbrukarna har svårt att planera om man inte kan vara säker på tillgången eller veta om priset för insatsvaror kommer blir för högt, säger Jordbruksverkets Bengt Johnsson. 

Foderpriset, som var högt redan innan Rysslands invasion av Ukraina, har stigit ytterligare kopplat till det osäkra läget för Ukrainas spannmålsproduktion. Och svenskt lantbruk är helt beroende av import av konstgödsel, en produktion som i sin tur är helt beroende av naturgas. 

– Ryssland och Kina har redan strypt en del av sin export av gödning. Det blir bekymmer om tillgången på naturgas dessutom skulle strypas, säger Bengt Johnsson.

Enligt ett pressmeddelande från branschorganisationen Svenska ägg behöver priset per ägg höjas med minst 45 öre. 

– Äggbranschens hopp står till att handeln tar sin del av ansvaret i denna force majeure-liknande situation, säger Leif Denneberg, ordförande i Svenska Ägg, i ett uttalande. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev